Joyzine.se


Krönika

Jösses vilken hårdrockssommar det blir!

Till helgen är det dags för den årliga upplagan av House of Metal i Umeå. En gedigen hårdrocksfestival som säkerligen kommer locka en och annan törstande musikfanatiker med hårman. Men det är bara en liten, liten, liten (sa jag liten?) försmak på vad som komma skall. För jösses vilken hårdrockssommar det kommer att bli.

Idag offentliggjordes det då tillslut, det rykte som florerat en tid. Thrashens fyra stora kommer till Sverige. The Big Four – Metallica, Slayer, Anthrax och Megadeth – gör gemensam sak och ställer sig på Ullevis scen den 3 juli. Detta alltså bara två dagar efter att en annan gigant, Iron Maiden, hållit hov på samma arena.

Frågar ni mig personligen är The Big Four aningen överskattade och dessutom många år förbi bäst-före-datum, men det spelar i en genre som lever mycket på nostalgi förstås ingen som helst roll. Det är fyra band med en historia och ett arv som bör hyllas och det är naturligtvis hur fränt som helst att de slutligen gör gemensam sak i Sverige.

Det är många som har längtat efter den där juli-dagen om man säger så.

Bara ett så stort event i sig är förstås skäl nog för att det ska slå gnistor om hårdrockssommaren, men det är bara toppen på isberget. Sweden Rock Festival (med akter som Ozzy Osbourne, Judas Priest, Rob Zombie och Whitesnake) säljer uppenbarligen biljetter som aldrig förr och kommer förmodligen att sätta upp lapp på luckan-skylten riktigt tidigt i år.

En knapp vecka efter att de fyra stora gjort sitt bästa för att pulvrisera Ullevi kliver sedan nutidens moderna motsvarigheter (nåja, snarare när det kommer till storlek än sound) upp på scen på Globenområdet i Stockholm där årets Sonisphere-paket bland annat innehåller Slipknot (på turné utan tragiskt hädangångne basisten Paul Gray), In Flames och Mastodon.

Jag är helt på det klara med att det är ett val som kommer hånas av den stora pöbeln av hårdrockspuritaner ute i stugorna, men måste jag välja (vilket jag i och för sig inte måste) åker jag hellre till Stockholm och tittar på modern metalshjältar än väljer nostalgi i Sölvesborg eller thrash-dinosaurier på Ullevi. Men frågan är om inte sommarens viktigaste arrangemang trots allt går av stapeln på en undanskymd galoppbana utanför Göteborg.

Metaltown blev efter några våldsamt framgångsrika år i Frihamnen stadsförvisade och får i år husera på en avlägset belägen plats åt Säve till. Om det blir bra eller dåligt återstår att se (rent logistiskt känns det på för hand som upplagt för en smärre katastrof), men vad som snabbt går att konstatera är att lineupen är helt fantastisk trots att det fortfarande återstår en hel del att boka.

I dagarna två kommer giganter som System of a Down, Korn, Volbeat, Cradle of Filth, At The Gates och en väldigt lovande samling aningen mindre band att hålla hov. Det kan inte bli annat än succé.

Men måste hårdrockarna hålla till godo med detta smörgåsbord av världsartister? Givetvis inte. Det finns betydligt mer på menyn.

Getaway Rock gjorde braksuccé när de för första gången slog upp portarna i Gävle ifjol och även om fjolårslinupen får årets bokningar med Alice Cooper, Accept, Bullet For My Valentine och Danzig i spetsen att framstå som aningen futtiga råder det ingen tvekan om att det blir en grym festival i år igen.

Och i den här lyriska uppräkningen glömmer jag så klart dessutom en massa småarrangemang som också de håller hårdrocksfanan högt. De som vill kan till exempel tjuvstarta sommaren redan veckan innan Sweden Rock då Rockstad Falun ställer Helloween och ett par ytterligare tyskofiler på scen och när det hela sedan ska knytas ihop har Rejmyres Skogsröjet bestämt sig för att satsa internationellt igen och inlett med att boka D-A-D och U.D.O.

Sveriges långhåriga befolkning står inte bara inför frågeställningen hur pengarna ska räcka till. I sommar ställs de dessutom inför det synnerligen delikata lyxproblemet, hur fasen ska de kunna välja?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2011-03-02

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner