Joyzine.se


Recension - Skiva

Staffan Hellstrand
Spökskepp, 2007
Skivbolag: Playground
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2007-11-20
Hemsida: www.staffanhellstrand.nu

Det finns två typer av personer som jag beundrar extra mycket: kontrabasister samt svenska låtskrivare som gör texter som söker sig in i hjärtat. Det förra för att det gör så otroligt ont efter ett tag, det senare för att det är så svårt. Det blir så lätt en överdrivet känslosam sörja och det är få artister som klarar av att hålla balansen på den där tunna, tunna linan. Staffan Hellstrand gör det inte.

Hellstrand har alltid fått se sig stå i skuggan av svenska rocktrubadurer som Anders F Rönnblom och Ulf Lundell. Jag förstår varför. Där Lundell har sin djupa, genomträngande röst och Rönnblom de vassa, samhällskritiska texterna har Staffan ingetdera. Som vanligt väser han fram texterna och verkar inte riktigt ha lämnat den officiella svenska EM-låten från år 2000, Explodera, bakom sig. Den inledande, domedagstyngda Ditt tak ska falla ner innehåller en slinga som skulle passa in på närmaste fotbollsarena.

Orgeln på den annars fina Isabel de Lascano-duetten Om vi dör nu gör att fler än jag i hushållet ler igenkännande. Jag antar att det obskyra dansbandet Noice-Makers från Anja Pärsons födelseort Tärnaby inte har nått den stora publiken ännu, men det är precis så här de låter. Och i all välmening Staffan, det är inte positivt att bli jämförd med ett dansband.

Efter plattans höjdpunkt Till en danserska tar mitt tålamod slut och låtarna efter den känns så intetsägande som något kan bli. När Lars Winnerbäck dessutom dyker upp i titelspåret tar det emot i magen. Det faktum att han försöker låta som Jakob Hellman gjorde på sitt mästerverk ”...och stora havet” gör inte saken bättre.

När jag dagligen översköljs av ny musik känner jag att jag måste prioritera bort ganska mycket av den. ”Spökskepp” är nog som jag på gymnastiken i skolan: inte vald sist, men aldrig först heller.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Vilken är den bästa jullåten?
Staffan Hellstrand (2000-07-14)
Staffan Hellstrand (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner