Joyzine.se


Recension - Skiva

Staffan Hellstrand
Lilla fågel blå (2CD), 2009
Skivbolag: Legal Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-05-22
Hemsida: www.staffanhellstrand.se

Många betraktar Staffan Hellstrand som något av en one-hit-wonder-artist trots många långa år som frenetiskt kämpande sångare och låtskrivare. Alla har en relation till låten som fått ge namn åt den här samlingen, många har nickat i takt till Du går aldrig ensam eller Hela vägen hem och uttryckt sin hatkärlek till den uråldriga fotbollshymnen Explodera. Så mycket mer än så är det inte. Efter att ha stiftat närmare bekantskap med den här gedigna dubbelsamlingen som summerar Hellstrands karriär är jag faktiskt beredd att hålla med pöbeln.

Så här är det nämligen. Staffan Hellstrand är aldrig dålig. Han har ett sinne för låtskrivande som gör att det alltid finns något intressant att plocka fram ur hans kompositioner. Det är småtrevligt, gemytligt och behagligt att lyssna på 32 låtar samlade under namnet ”Lilla fågel blå”. Men, och det här är ett stort men. Han skriver heller inte låtarna som verkligen sticker ut och skakar om världen, dem som man verkligen kommer att älska.

Låtarna nämnda i inledningen, dem som en stor skara människor har en relation till, är i stort sett de enda på den här samlingen som har en potential att bli något mer än monument i en vardaglig artists diskografi. Det är Staffan Hellstrand i ett nötskal. Jämn och trygg bredd utan några egentlige toppar. Undantagsfallen kallas då one-hit-wonder om man vill vara väldigt kategorisk (även om det inte riktigt faller i linje med sanningen).

Att jag sedan finner favoriter i titelspåret och Lars Winnerbäck-duetten från senaste fullängdaren ”Spökskepp” och Tala om (som hämtats från ”Underbarn” 1999) ändrar inte på fakta. ”Lilla fågel blå” förstärker bilden av Staffan Hellstrand som den duktige låtskrivaren och artisten som aldrig riktigt blivit förlöst.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Vilken är den bästa jullåten?
Staffan Hellstrand (2000-07-14)
Staffan Hellstrand (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Suqata, 2009-05-29 12:27:54 (81.235.8.111)

Staffan är suverän. Har alla hans skivor från, Lp och framåt, i original naturligtvis. Och håller med, man kan inte hitta dåliga låtar utan det är istället humöret som får bestämma plattan man lyssnar på. Dock så är det en enorm hög kvalité rätt igenom och one-hit är så långt från verkligheten man kan komma. Dessutom en bra liveartist som gör sig enormt bra på små ställen som Bryggan i Hjo där han var helt suverän. Wow! Till sist så måste jag nämna "Ingen ska få andas" som är ett rent mästerverk! /Eric

Alex, 2009-05-25 12:35:29 (78.70.74.7)

Saffan har gjort många bra låtar. en av dom bättre låt skrivare som finns i svergie. Tycke det fattades några låtar på samlingen. men helt klart ett bra köp till cd samlingen

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner