Joyzine.se


Recension - Skiva

Jesaiah
Et tu, hope, 2009
Skivbolag: Black Star Foundation
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-10-01
Hemsida: www.jesaiahband.com

Är det möjligtvis så att skivbolaget Black Star Foundation ställer ett enda krav på sina akter? Se nu för helvete till att döpa skivan till något klatschigt! Frågan är befogad. Den musikaliska inriktningen bland etikettens artister skiljer sig väldeliga, men oftast hajar man till vid åsynen av skivtitlarna. För några månader sedan var det pg.lost med ”It's not me, it's you”. Nu är det Jesaiah med snitsiga ”Et tu, hope”.

Den här gången handlar det om något som på ytan tycks vara hardcore av lite för formstöpt snitt, men som om man gräver djupare visar sig vara minst lika splittrat som skivbolagets artistsammansättning. Ungefär lika mycket skiljer sig intrycken mellan lyssningarna. ”Et tu, hope” är en humörskiva utan dess like.

På fel humör framkallar de schizofrena kasten från meckig muskelhardcore i spåren efter Converge och Dillinger Escape Plan och ren postrock (inte helt olik bolagskamraterna pg.losts tonkonst) bara huvudvärk. Det blir för mycket, för stökigt och för utstuderat hattigt. På rätt humör hittar jag snabbt trollbindande detaljer och en dynamik som sträcker sig längre än vad en ytlig lyssning lyckas avslöja.

Intrycken varierar således med dagarna, men en sak går inte att komma ifrån. Känslan av att Jesaiah försöker sitta lite för mycket på två stolar samtidigt. Man kan inte vara hyperaggressiv och emotionellt gråtmild samtidigt, det funkar helt enkelt inte. Samtidigt lägger sig det ideliga hardcoremeckandet i lite för ofta. Några av de tjusigt arrangerade postrockpartierna tillåts aldrig blomma ut i sin fulla prakt eftersom gitarristerna inte kan hålla fingrarna i styr.

Jesaiahs debutalbum är som ni begriper en bra, men lite väl splittrad historia med en kul titel. Som klippt och skuren för Black Star Foundation-katalogen med andra ord.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner