Joyzine.se


Recension - Skiva

Dawn Of The Replicants
Fangs, 2006
Skivbolag: SL Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-06-27
Hemsida: dawnofthereplicants.com

Wonk-rock kallas tydligen denna typ av musik. Och precis som nyss nämnda epitet antyder, det går inte att sätta ett vettigt namn på det som skotska Dawn of the Replicants håller på med. Det finns bitar och influenser av väldigt många olika stilar och genrer, det hela påminner lite grand om den typen av psykedelisk pop som Wayne Cone och hans Flaming Lips ägnar sig åt. Fast jag undrar om det inte är just vad skotarna önskar? Att inte kunna placeras in i ett fack utan hålla sig så långt utanför mainstreammusiken det bara går?

Oavsett motiv är ”Fangs” en ruskigt dålig skiva. Men det hade väl knappast kunna sluta på något annat sätt när man helt bojkottar allt vad melodi och dynamik heter. ”Fangs” innehåller 14 låtar rent nonsens framfört av gamla hippiegubbar som är hopplöst fast i det förflutna. Det finns inget tempo alls i låtarna och texter angående Pterodactyler (sådana där flygande dinosaurier ni vet) och surrande humlor fångar i alla fall inte mitt intresse. Tvärtom blir det hela bara till ett irritationsmoment.

Men det stannar inte där. Den rent anskrämliga sångprestationen får till och med självaste Bob Dylan att framstå som en ren smörsångare. Snuskgubbesång är ett begrepp jag tycker om att använda, här finner det verkligen sin plats. Av samtliga 14 spår är det endast skivans avslutande Night Flight and Devilry som når upp till godkänt, här känns det i alla fall som om det ligger någon form av tanke bakom. Synd att det ska behöva ta hela 13 spår, och tyvärr en stor del av min tid, innan någon kom på att de kanske skulle slänga in en bra låt också?

I tio år har Dawn of the Replicants musicerat, det fanns säkerligen en poäng någon gång under alla dessa år, men både för min egen skull och för deras hoppas jag att de inte håller på i tio år till…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner