Joyzine.se


Recension - Skiva

Leif Bergqvist
En lycklig en, 2009
Skivbolag: Albatross Production
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-08-25
Hemsida: www.leifbergqvist.com

Det är inte helt tight alla gånger och ska man vara rätt igenom krass är låtarna kanske inte de allra bästa, men det finns en melankolisk ådra i Leif Bergqvists visor som mitt i all sin stillsamhet är väldigt vacker. På sin femte soloskiva reflekterar sångaren, till synes helt prestigelöst, över livet och dess olika sidor. Ibland med flaskan i hand (”ibland hjälper det inte ens att supa sig full” som han konstaterar i För saknadens skull), ibland ytterst sobert och med ett nyktert tilltal.

”En lycklig en” kan tyckas som en ganska märklig skivtitel till elva låtar av det här dystra slaget, men det stämmer säkert. Jag slår vad om att Leif Bergqvist är en ganska nöjd man som sitter nånstans med sin gitarr och lever ut sina mörka sidor genom musiken samtidigt som resten av livet är en solskenshistoria. Nu ska vi väl för all del inte heller kasta för stora skuggor över det musikaliska hantverket. Visorna på plattan må vara mörkt melankoliska och en aning dystra, men textmaterialet är för den sakens skull inte någon gnäll- och ågrenkavalkad. I alla fall inte hela tiden.

Lågmält sjunger Leif Bergqvist sina sånger. Variation är inget ledord, men jag är ändå med honom hela vägen. När mörkret lagt sig och tankarna börjar fara är det skönt att kunna luta sig tillbaka i herrns musikaliska värld och bara vila sig i hans historier. Det finns en trygghet i både röst och arrangemang som på något underligt sätt är mer angelägen än vad jag vill erkänna för mig själv.

Duetten Du och jag har varandra, där Tina Persson lånar ut sin svajiga röst, är förmodligen bättre i teorin än i praktiken och jag kan hitta många sådana detaljer på ”En lycklig en”. Men i slutändan är det ändå så genuint och uppriktigt att jag inte kan tycka annat än bra om Leif Bergqvist och hans långsamt släpande visor.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Jan-Eric, 2009-08-28 18:21:46 (95.209.102.20)

En recension som stämmer "ganska" bra. Men, eller MEN, jag vet att Leif inte skriver sina texter för att gnälla, tvärtom; hans texter och musik är att jämföra med "de stora"! Tyvärr är det inga av de stora bolagen som fått upp ögonen för detta geni i mänsklighet...

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner