Joyzine.se


Recension - Skiva

Evocation
Tales from the tomb, 2007
Skivbolag: Cyclone Empire
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-15
Hemsida: www.evocation.se

Ibland är det skönt att bara släppa allt, se sig omkring och inandas lite gammal dammig luft. Som en andningspaus från dagens hyperstressade musikbransch. Då är det skönt att band som Evocation finns.

Den svenska klassikern bildades 1991 och spelade in sin hyllade debutdemo året därpå. När de nu omkring 15 år senare äntligen släpper ett debutalbum låter det som om tiden stått stilla. Som om dödsmetallscenen inte utvecklats ett dyft sedan det tidiga 90-talet. Det är både befriande och kul med en regelrätt retrotrip.

Att producentgurun Thomas Skogsberg var lyrisk redan över bandets 90-talsdemos är knappast överraskande. ”Tales from the tomb” har en ljudbild karakteristisk dem som rattades fram i Sunlight-studion på den gamla goda tiden. Gitarrsoundet är skärande, elakt på precis det sätt som fått mig att njuta av otaliga Dismember-vax. Evocation är oldschool så det förslår och spelar nästan i samma liga som nämnda Dismember och den gamla klassikern Nihilist.

För att lägga lite extra grädde på moset fyrar Evocation av Entombed-covern But life goes on och låter Deflesheds Gustaf Jorde vara med och leka i Veils were blown. Det är uppvisning i gammalt svenskt dödsmangel.

Följaktligen har allt på ”Tales from the tomb” hörts förut, men Evocations arkeologi är en frisk fläkt av gammalt stoft som livar upp. Kanske inte lysande, så här 15 år senare, men allt väl uppfriskande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Evocation (2010-01-01)
Evocation (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner