Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
Hurt, 2008
Skivbolag: Zebra Art Records
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2009-05-27
Hemsida: zebraart.se

”Hurt”. En mässa med sånger av Johnny CashEbbot Lundberg, Irma Schultz Keller & Sam Vesterberg

När Johnny Cash tolkade Nine Inch Nails Hurt gjorde han den till en av de där låtarna där tolkningen är mer känd än originalet (se Heartbeats med The Knife/José Gonzalez för vidare exempel). Hurt har varit utgångspunkten för den här skivan, inspelad under en mässa i Annedalskyrkan, liksom de andra skivor som Zebra Art har gett ut i samma serie, med till exempel Eldkvarn.

Egentligen är titeln något missvisande – bara tre av de tio spåren är skrivna av Cash, resten är tolkningar, mestadels från hans American-period. Låtvalet går det alltid att anmärka på; jag hade till exempel velat se hur Ebbot hade valt att behandla den monumentala When the Man Comes Around, men överlag är det ett passande urval till en mässa av denna sort. Med ett kompetent och svängigt band i ryggen, bestående av Gunnar Frick, Tommy Sahlin, Stefan Bellnäs och Johan Håkansson, gör Ebbot, Irma Schultz Keller och Sam Vesterberg (den gamle Nynningen-sångaren) fina men ganska bokstavstrogna stycken som inte söker uppmärksamhet utan självmant får den.

Vesterbergs engelska må vara undermålig, men när han i Josh Hadens Spiritual ber till Jesus att han inte vill dö ensam blir jag berörd, på riktigt. Det är inte för inte som han ibland kallas för Sveriges svar på Johnny Cash. I Cashs egna Redemption sjunger Schultz Keller och Vesterberg tillsammans så innerligt att jag inte blir förvånad om mången tårar fälldes i Annedalskyrkan under framförandet.

Ibland blir dock kyrkokostymen för smal. Det hade varit intressant att se hur konceptet hade fungerat på en rockklubb där Ebbot tillåtits få ett sådant vredesutbrott det hörs att han är på väg till i Rusty Cage. I kyrkan blir det inte mer än en angenäm stund, något som även gäller för hela skivan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2005-01-01)
V/A (2003-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner