Joyzine.se


Recension - Live

Backyard Babies
Nöjesfabriken, Karlstad
2009-02-20
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-02-21
Hemsida: www.backyardbabies.com

Nicke Borg borde vara så rutinerad att han vet att stereotypt mellansnack av fjäskande karaktär inte gör en bra rockshow. Jag är övertygad om att publiken i Karlstad går igång hårt på Backyard Babies utan att få höra att det är fantastiskt att vara tillbaka i deras bajsluktande (nåja, ibland luktar det visst kaffe också) stad och svara på frågan hur läget egentligen är. Sådant mellansnack är alldeles för fantasilöst för att vara värdigt ett rockband av den här kalibern. Speciellt när gitarrhjälten Dregen snubblar in på precis samma spår.

Men det är den största anmärkningen jag har att komma med när smålänningarna tar över scenen efter uppfriskande klichéförbandet Bullet. Det handlar inte om annat än en explosiv rockshow när nytt material blandas med klassiker. Som den gamla räv jag är njuter jag förstås mest åt gamla ”Total 13”-alster som Highlights och U.F.O Romeo, men faktum är att även det nyare materialet fungerar utmärkt i det svettiga liveformatet och blandningen är föredömlig de många skivorna emellan.

Att gruppen har ett starkt låtmaterial är inget nytt, det som verkligen imponerar är att Backyard Babies orkar mobilisera en sådan kraft på ännu en runda runt i Sverige. Här snackar vi inte om någon trött slentrian eller lutande mot torr gammal rutin, visst, Nicke Borg snackar lite för lite (och som nämnt ovan lite för dåligt), men musikaliskt visar orkestern upp en stor form. Basisten Johan Blomqvist ser ut som om han på allvar tycker att det är den roligaste saken världen att spela rock för en rejäl samling värmlänningar och Dregen, ja han är ju alltid Dregen.

Dessutom är orkestern oväntat välklädd när de kliver på scenen (även om plaggen bandets vana trogen åker av mer och mer ju längre konserten pågår). Propert funkar faktiskt bättre än tatuerat rockigt och Backyard Babies lyckas under konsertens första halva hålla liv illusionen om ett snyggt rockband.

Tight rock'n'roll för reptilhjärnan görs knappast bättre i Sverige än vad Backyard Babies presterar och då är det kul att de fortfarande orkar stå upp för sin pryl på livescenen. Dregen och trumslagaren Peder Carlsson kostar till och med på sig lite ungdomligt uppror och tänder cigaretter mitt i en av låtarna. Ett trotsande av rökförbudet, så mycket mer rock'n'rolluppror än så kanske det inte blir i mellanmjölkensland 2009.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Maryslim
Union Square
Backyard Babies (2006-01-01)
Backyard Babies (1998-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner