Joyzine.se


Recension - Skiva

Bloc Party
Intimacy, 2008
Skivbolag: Wichita Recordings
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-04
Hemsida: www.blocparty.com

Det är inte bara när det gäller distributionskanaler (”Intimacy” gjordes tillgängligt digitalt redan i slutet av sommaren) Bloc Party valt att tänka nytt och utveckla sitt koncept. Efter träffsäkra debuten ”Silent Alarm” och sökande uppföljaren ”A weekend in the city” bjuder ”Intimacy” på ett ljudkollage som tagit gruppen flera steg framåt.

Det ska naturligtvis inte förnekas att här finns några dängor som bär samma signum som genombrottshiten Helicopter. Lyssna exempelvis på utmärkta One Month Off och driviga Halo. Men i det stora hela har Bloc Party gett sig på något betydligt mer experimentellt, vilket kulminerar som värst i tämligen menlösa inledningsspåret Ares.

Elektroniken har fått ta en betydligt större roll i gruppens musik och till stora delar är transformeringen mot discorock av godo. Beatdrivna Mercury är en ypperlig bit, och samma typ av digitala påhitt genomsyrar ”Intimacy” på ett tämligen intrikat sätt. Till en början är jag en aning skeptisk, förmodligen främst för att jag förväntat mig att Kele Okereke och company skulle trampa på i gamla beprövade fotspår, men sakta men säkert växer ”nygamla” Bloc Party. De nya influenserna hjälper till att hålla den gamla statistrocken angelägen.

Förmodligen var det precis vad orkestern behövde. Under framträdandet på Arvikafestivalen för några år sedan (när gruppen turnerade på ”A weekend in the city”) kändes det som om de kört fast. Det fanns knappt någon magi där över huvud taget och jag orkade inte ens stanna kvar för att höra de givna storlåtarna i slutet. ”Intimacy” saknar samma renodlade hitlåtar som sina föregångare, men känns ändå som en välbehövlig nytändning. Även om vissa av experimenten naturligtvis borde ha stannat på ritbordet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvikas vassaste band 2007
Årets bästa skivor 2008
Bloc Party (2007-07-12)
Bloc Party (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner