Joyzine.se


Recension - Skiva

Aguson
Från vinst till förlust, 2008
Skivbolag: Marilyn Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-05-11
Hemsida: www.aguson.se

Peter Aguson och hans skivbolag undviker effektivt att lägga jämförelsen på ett fat i sitt kringmaterial till ”Från vinst till förlust”, men det är förstås ofrånkomligt att ta upp Lasse Winnerbäck. Det finns alldeles för många paralleller som går att dra de två vissångarna emellan.

Först och främst, Aguson huserar i Linköping, staden som en gång fostrade mannen som kom att mynta uttrycket Söndermarken. Vispop rätt ut från den östgötska slätten länkas helt naturligt till sin främsta fanbärare och visst finns det musikaliska likheter mellan Aguson och Winnerbäck. Den förstanämnda tar avstamp där den andre befann sig strax innan han släppte ”Kom” och slog igenom. Det är visbaserat, men ändå popigt och som grädde på moset kryddas ”Från vinst till förlust” av banjospelet som vi kunde höra på ”Daugava”.

Och om Aguson nu prompt vill undvika jämförelser med föregångaren är det då inte dumt att döpa en låt till Stockholm 1/11 -03 (kopplingen till Winnerbäcks Söndag 13.3.99 känns ganska tydlig inte sant)? Men å andra sidan, jag förstår att den skäggige sångaren vill bli betraktad som en artist med egen identitet och som klarar att stå på egna ben. Det kan han nämligen.

Den här genren är så överbefolkad att jämförelser alltid kommer vara en del av den. Vissa inblandade är bra, andra ganska menlösa. Aguson tillhör de bättre. Genom hela skivan lyckas han hålla intresset uppe, mycket på grund av att han hela tiden hittar sångmelodier som genast sätter sig. Jag fångas av hans förmåga att hålla fast i vistraditionen utan att bli så navelskådande som många av dem som håller på idag. Detta utan att helt och hållet ha gått vidare till popgenren.

Inslagen av oortodoxa instrument som lapsteel, nyckelharpa och den nämnda banjon lyfter också ”Från vinst till förlust”. Titelspåret är lysande och i Mr Johnssons klagosång tar Aguson rent av hjälp av Norrköpingssonen Plura, med ett utomordentligt lyckat resultat. Winnerbäck-koppling eller inte, Aguson kan tala för sig själv.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Aguson & Östra Ågatan Band (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner