Joyzine.se


Recension - Skiva

Keep of Kalessin
Kolossus, 2008
Skivbolag: Indie Recordings
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-08-23
Hemsida: www.keepofkalessin.no

Jag har aldrig bemödat mig med att följa i puritanernas spår och gräva mig som allra djupast ner, in i de trängsta vrårna av black metalkulturen. Ni vet de där gudsförgätna skrymslena där man blir lynchad om man inte uppfattar det allra äckligaste gitarrljudet och trotsigaste dödsrosslingarna. Där allt är på liv och död och där bara det grisigaste, mest sataniska räknas. Så intresserad har jag helt enkelt aldrig varit av denna misantropiska subkultur. Jag har nöjt mig med att stanna en bit längre upp bland skikten. Kanske inte bara skrapat på ytan, men åtminstone nöjt mig med att njuta av gängen som i alla fall har viss kontakt kvar med världen ovan.

Keep of Kalessin är ett typiskt sådant gäng. Ska man ens kalla det som hörs på ”Kolossus” för black metal är det ytterst intellektuell sådan. Rötterna finns i den mörkaste av norska scener visst är det så, men likt Satyricon (som frontmannen Obsidian C var sessionmedlem hos en gång i tiden) har Keep of Kalessin strävat framåt. Och frågar ni mig är de betydligt bättre än sin norske storebror.

Pisket är på sina håll vindsnabbt och slingorna isande, men gänget spelar på det episka och gör det väldigt bra. Bara en sådan sak som att de första minuterna av inledande Origin är helt akustiska är lysande. Gruppen visar att två till synes helt olika musikstilar kan gå hand i hand.

Mot slutet smyger det sig rent av in rena rocktendenser och Keep of Kalessin fortsätter att visa smartness. ”Kolossus” är förmodligen den snyggaste vidareutvecklingen av black metal ni kommer höra i år. Norrbaggarna vet precis hur stråkar och piano ska byggas in utan att det blir för teatraliskt. Här snackar vi snarare i termer av hänförande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner