Joyzine.se


Recension - Skiva

Öyvind Ander
Heaven is, 2008
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-04-07
Hemsida: www.oyvindander.com

Han är kanske inte den störste sångaren eller den mest begåvade låtskrivaren, men på något sätt lyckas Öyvind Ander få in en god portion känsla i låtarna på ”Heaven is”. I alla fall till en början.

Han har en lätt nasal, smått gnällig stämma, men det ledsamma uttryck den tar i symbios med de ganska anspråkslösa poprocklåtarna på plattan fungerar utmärkt. Det hjärta Öyvind visar för sina låtar överskuggar det faktum att han sjunger lite stolpigt och inte har det bästa av engelska uttal. Han är ett ypperligt exempel på en artist där inlevelse och känsla väger upp brister i tekniskt utförande.

Annars är materialet ganska lågmält på ”Heaven is”. Inget står ut särskilt mycket, men å andra sidan faller inget heller ur ramen. Öyvind Ander sjunger tillbakalutade serenader som för det mesta rör sig på popens territorier, men ibland gör avstickare till lite fränare rock. I Song for the earth, en duett med duktiga Karolina Vucidolac, tillåter han sig rent av att bli lite jazzig och de två låtarna som hans band Travellers in time bidrog med till filmen Smala Sussie för några år sedan finns här i nyinspelade versioner. Skivan bjuder bra med variation med andra ord.

”Heaven is” är småtrevlig. Öyvind Ander gör vad han kan efter sina resurser och ska vara nöjd med resultatet. Plattan har dock ett problem, speltiden. Öyvind har varken material eller uttryck nog för att vara intressant genom 19 spår. Det hela blir alldeles för utdraget och kvaliteten sjunker som en sten ju längre skivan spelar.

Förmodligen är detta ett resultat av konceptet musikanten vill lyfta fram. ”Heaven is” är en platta som handlar om klimathotet och beskrivs som ”ett vykort till mänskligheten”. Kanske hade Öyvind Ander så mycket han ville säga att det inte rymdes inom elva låtar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner