Joyzine.se


Recension - Skiva

Svartby
Kom i min kittel, 2008
Skivbolag: Trollzorn
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-02-26
Hemsida: www.svartby.com

Inte för att vara sån, men titeln ”Kom i min kittel” får mig att associera till helt andra saker än häxor som sitter och kokar barn till frukost. När majoriteten av lyriken på Svartbys debutalbum dessutom är som författad av en dyslektiker (hör bara första versen i titelspåret ”Öppna den dörren av ek/Stig in och hälsa min katt/Kvasten vilar, står stilla/Det snöar ute hela natt”) börjar jag fundera på om det här verkligen är på allvar. Gruppens allvarsamma lyrik om vättar och häxor i den svarta byn blir smått parodisk när grammatiken gång efter annan är helt uppåt väggarna (som ”Bara ostlika månen/Är min vän inatt/Och vinden delar min/Gapskratt!!!” ur Flykt över sömnigt land).

Men det här är på allvar, på blodigt sådant dessutom. Svartby är nämligen inte, som man lätt lockas att tro, ett gäng nördiga svennar som stirrat för djupt i sagoböckerna. Det är ryssar! Ryssar som av någon anledning fått för sig att sagor, svenska språket och artistnamn som Lindwurm och Giftsvamp är en bra kombination. Därav den stapplande svenskan, den (omedvetet) roliga skivtiteln och den allmänt konstiga framtoningen. Det är så töntigt (och märkligt) att det på något sätt blir lite bra.

Lyckligtvis gör musikens svartmetallinriktning att man inte hör vad som sjungs. Hade man gjort det hade det nog blivit lite för mycket parodi av det hela (när jag verkligen anstränger mig för att höra tycker jag mig uppfatta att Torhall uttalar ganska hjälpligt). Musikaliskt är ryssarna lite väl mycket tjo och tjim för min smak. De vill säkerligen nämnas i samma andetag som Finntroll, men når aldrig riktigt dit. Så kallad folk-black metal blir lätt lite för positivhalande.

Men helt dålig är inte ”Kom i min kittel”. Ryssarna sitter på några riktigt fräsiga låtar som skiljda från resten av plattan står alldeles utmärkt på egna ben. Att kalla det black metal är väl kanske lite att ta i, Svartby är alldeles för trallvänliga för det. När Torhall i Om trollbryggning mässar ”Det skymmer…/Solen sjunker i skogsjön/Jag bär ut min gryta/Ställer den under en rönn/Frun naturens skänker/Det hemliga giftet jag stjäl/Efter fornreceptet/Brygger en flytande död ikväll/Vid midnatten jag uttalar/Hemska ord från trollbok/Och det betyder/Att det är färdigt mitt avkok!” är det svårt att inte tralla med.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner