Joyzine.se


Recension - Skiva

Rufus Wainwright
Rufus Wainwright Does Judy at Carnegie Hall, 2007
Skivbolag: Geffen
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-02-14
Hemsida: www.rufuswainwright.com

Julhelgen 2007. Allas vår favoritbög, Rufus Wainwright, sjunger rakt igenom TV-rutan när SVT väljer att sända hans hyllningskonsert till Judy Garland på bästa sändningstid. Rysningar far igenom mig oräkneliga antal gånger när Rufus drar ut på vokalerna och lägger till ett vibrato att dö för. Jag hade velat vara där och sett honom skämta om allt mellan himmel och jord, sett honom avbryta orkestern upprepade gånger för att få upp tempot en aning; levande på ett sätt som få artister klarar av idag.

Förvisso är det väl en annan sak att kunna luta sig tillbaka på Judy Garlands låtar och en symfoniorkester som Rufus kan linda runt sitt lillfinger och styra som marionettdockor och en annan att vara utlämnad åt ett, säg, fyrmannaband och framföra sina egna kompositioner. Rufus vet vad han ska göra för att få Judys material att verka helt självklart i hans händer.

Ofta är inte uttalet något som jag lägger stor vikt vid när det gäller musik (undantaget Tomas Öberg i bob hund) men när Rufus framför de stillsamma kompositionerna, växelvis med de livfulla, är hans vokaluttal som jag nämnde ovan något av det vackraste med Rufus, förutom hans hjärta. Hans sätt att dra ut på vokalerna på ett feminint sätt hjälper till att framhäva det melankoliska, men även passionen i låtarna och, tro det eller ej, när jag satt i TV-soffan i julas föll en tår från mitt öga under Over the Rainbow från Trollkarlen från Oz. Rufus bjöd in sin mor att spela piano och tillsammans lyckades de framföra den uttjatade låten på ett nytt och originellt sätt. (Tåren torkade jag dock bort från min kind; jag är ju ingen mes. Bara lite, men berätta det inte för någon.)

Det enda som saknas är just bilderna som en DVD möjliggör. Jag vill kunna se när Rufus avbryter orkestern, hur hans ögon lyser av förtjusning när han säger ”thank you so much” och hur han glamourdansar på scenen till publikens förtjusning. Därmed, om det här verkar lockande, köp dvd:n ”Rufus! Rufus! Rufus does Judy! Judy! Judy!”

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Joyzineåret: hallelujah
Årets bästa skivor 2007
Rufus Wainwright (2008-04-08)
Rufus Wainwright (2010-05-27)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


amanda, 2008-02-17 19:41:53 (148.160.98.241)

fast en trea baby?

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner