Recension - Skiva
Jag förknippar
Godsmack med våren och sommaren 2003 mer än något annat. Det var en omvälvande tid med bilkrascher på den amerikanska landsbygden, flygresor kors och tvärs över jordklotet och festivaler där de galna upptågen var fler än antalet bokade band. Hela tiden med ett stabilt soundtrack av amerikansk radiorock i bakgrunden.
Linkin Park hade precis släppt sitt andra album ”Meteora”,
Evanescence slog igenom med dunder och brak när
Bring me to life fick fäste i den amerikanska rockradion och Godsmack rusade mot toppen med nysläppta ”Faceless”. Att det var den här typen av musik som gällde för mig under de intensiva månaderna var kanske inte så konstigt. Miljö påverkar ju som bekant.
När Godsmack nu firar tio år genom att släppa en greatest hits är det inte helt oväntat spåren hämtade från ”Faceless” som tilltalar mig mest.
I stand alone och
Straight out of line är fortfarande ruggigt bra låtar och imponerar inte bara för att en massa angenäma minnen rusar tillbaka upp i hjärnan när jag hör dem. Likaså är
Whatever (ursprungligen på bandets självbetitlade debutalbum) ett mustigt stycke machorock som förtjänar att manglas ut till en stor publik igen.
Min period med amerikansk radiorock blåste dock över ganska snabbt och ”Good Times, Bad Times…Ten Years Of Godsmack” visar tydligt varför. Det mesta låter ungefär likadant, trots att det är ett spann på åtta år mellan låtarna på samlingsplattan hörs ingen större skillnad. Muskler flexas, Sully Erna gör sitt bästa för att efterlikna James Hetfield och tempot är rakt igenom ganska makligt. Godsmack har en formel som i singelspår kan vara hur frän som helst, men som i ett långkörarformat blir lätt enahanda. Det är lätt att berömma gruppen för lysande låtar, men omöjligt skilja dem åt när alla samlas på ett och samma ställe.
Och idén att tolka
Led Zeppelins gamla örhänge
Good Times, Bad Times för att sedan låta den namnge hela albumet begriper jag mig inte på alls. Även om det passar ganska väl in på min sommar 2003 som var fylld av ”good times”…som sedermera skulle komma att avlösas av sämre sådana.
Kommentera
Inga kommentarer