Joyzine.se


Recension - Skiva

Before The Dawn
Deadlight, 2007
Skivbolag: Stay Heavy Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-12-11
Hemsida: www.beforethedawn.com

Egentligen ska man inte skriva om följebrev till skivorna som skickas ut, det är mer till för att vi recensenter ska verka mer insatta än vad vi egentligen är, men ibland är de bara för roliga. Vissa, som det brev som följer med till ”Deadlight”, fjärde alstret från finska Before The Dawn, har med så kallade försäljningspunkter, eller poänger om man så vill. Men jag vet inte, bör inte sådana argument vara ganska vassa? Jag blir lite tveksam när man listar ”- the album is packed in a very nice digi” som näst viktigaste egenskap. Allt är inte guld som glimmar heter det väl.

Nu tror jag inte att man ska skylla på Tuomas Saukkonen och hans Before The Dawn för denna lilla fadäs, det är nog snarare så att det suttit en liten skivbolagsnisse och tyckt att förpackningen var alldeles underbart fin och att folk borde springa och köpa skiva bara för det fina omslagets skull. Och visst kan du göra det, men jag skulle hellre göra det för musikens skull. På ”Deadlight” hittar du nämligen arketypen för aggressiv finsk metal.

Before The Dawn är, och kommer alltid att vara, Tuomas Saukkonens egna privata lekstuga. Grabben är en hårt arbetande idéspruta, så är det bara. Och hårt arbete brukar premieras i längden. ”Deadlight” är en oerhört kompakt och genomarbetad platta, det finns inte många döda partier på den här skapelsen. Dessutom är produktionen väldigt snygg, den är till viss del polerad men för den sakens skull inte överpolerad, en viss skärpa och attack finns kvar.

Men - alltid detta men - plattan är ändå helt cementerad i mittfåran i en redan överbefolkad genre. Man hör direkt att det är kompetent metal från Finland, och man vet precis hur skivan kommer att låta och vilken struktur det kommer att vara på låtarna. En growlröst och en rensång, klassiskt. Fast ”Deadlight” har ändå sina poänger, Saukkonen kan sin skit. Ett gott hantverk är alltid ett gott hantverk, oavsett ambition att förnya sig eller inte.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Johan Norström

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner