Joyzine.se


Recension - Skiva

Devendra Banhart
Smokey Rolls Down Thunder Canyon, 2007
Skivbolag: Playground
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-10-23
Hemsida: www.devendrabanhart.com

Thomas DiLeva¸släng dig i väggen! Eller som jag citerade Lugerfolket på vår topplista inför Way Out West-festivalen när det begav sig, ”en fredsälskande skäggtomte med gitarr som sjunger rader som joy, our only birthright.”; sagt om Devendra Banhart förstås. Så mycket mer behöver inte sägas. Nu med annalkande höst/vinterlandskap kan lite mer värme och kärlek verkligen vara på sin plats.

För värme och kärlek fanns det gott om på Way Out West i somras. Banhart körde sedvanlig bar överkropp samtidigt som kosmisk strålning strålade på oss alla närvarande. Inte ens de mörka regnmolnen som skulle sprida smolk i min bägare (bokstavligt talat, det blev inte en enda bägare inne på området) senare under dagen vågade sig fram. Ändå är inte ”Smokey Rolls Down Thunder Canyon” en regelrätt solskenshistoria.

Av det jag förstår ska tilläggas. Devendra Banhart rör sig lika smidigt med det spanska tungomålet som han gör med det amerikanska. Känslorna som förmedlas går det dock inte att ta miste på, det är minst lika mycket nyfikenhet som det handlar om livslusta. Spektrumet är brett, många lösa trådar bildar tillsammans det nystan av influenser och humörsvängningar som är ”Smokey Rolls Down Thunder Canyon”.

Allt från klassisk hippierock till smyggospel varvat med latinoballader och lite mer eftertänksamhet som i avslutande Remembers och My Dearest Friend, de absolut finaste stunderna på skivan. Att skivan rymmer hela 16 låtar är faktiskt inget som stör mig den här gången, annars är skivor som är allt för långa en garant för att jag ska störa mig. I Devendra Banharts fall försvinner lite av tidsbegreppet, man bryr sig inte om tiden, man sitter bara och väntar på vad som ska hända härnäst.

Vilket också till viss del kan ses som något negativt. När det inte finns någon tydlig plan är det svårt att strukturera upp lyssnandet, man hinner inte riktigt lyssna klart innan det är dags för nästa låt, trots att de är ganska långa i sig. Har du bara tålamod är jag säker på att du kan hitta ytterligare lager på ”Smokey Rolls Down Thunder Canyon”, haka inte upp dig på de där spanska alstren bara (men smaka på titeln Samba Vexillographica, extrapoäng till den som klarar översättningen).

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Peace & Love 2010
Jonas Schwartz
Devendra Banhart (2010-07-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner