Joyzine.se


Recension - Demo

Vienna Heat
Baby, when we danced
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-10-17
Hemsida: www.viennaheat.se

Yeah baby, nu blir det gammal go stonesretro så det ryker om det! Ynglingarna i Vienna Heat från Växjö kör på i samma spår som Mando Diao och avknoppningsslynglarna i Sugarplum Fairy. Det är djuplodat botaniserande i pappas gamla Rolling Stones och Faces kataloger som gäller. Någonstans i mitt gamla hjärta finns det något litet som alltid värms upp då jag kommer över unga lovande artister som på sitt eget speciella sätt förvaltar allas vår gemensamma musikhistoria. Vienna Heat får mer än lovligt plats i detta lilla utrymme.

Inledande Shake Your Shoes skulle kunna platsa på vilken tidigt Stonesskiva som helst, visst, Anders Elowsson är ingen Mick Jagger men det finns ändå något naivt säreget i hans röst som ger både musik och text en viss kantig prägel. Låten är en dansant upptempolåt som heter duga, det låter både barnsligt och tufft på samma gång, hur detta nu går ihop?.

Oh Anna tar ner tempot en aning men skarven mellan 60- och-70-tal finns fortfarande kvar. Det är rediga gitarriff och snirkliga orglar, allt toppat med Elowssons gnälliga Gustav Norén-röst. Även nästföljande I’m Gonna Take You Home följer i samma mönster men här lägger jag märke till ytterligare en detalj. Trots medlemmarnas relativt låga ålder (mellan 21-23 år) är de redan ruskigt duktiga musiker. Det rivs av riktigt vassa gitarrsolon till höger och vänster och harmonierna är att döda för.

Det enda som avslöjar att det fortfarande rör sig om ett relativt nykläckt och oetablerat band är paradoxalt nog sången. Här känns det som om det finns mycket kvar att arbeta med. Framförallt med själva ljudbilden. Även om Elowsson sjunger på ett säreget sätt låter det tunt och mer skärande än vad det kanske hade behövt. Lite mer arbete med såväl under- som överstämmor och lite mer värme i själv mixen så tror jag att det kommer att bli än bättre tillslut.

Slutklämmen blir att Vienna Heat är ett välkommet tillskott på Stonesretroscenen men vill man åt den riktiga gräddan i denna genre, inom Sverige, är det fortfarande Mando Diao och Sugarplum Fairy som gäller.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Vienna Heat ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner