Joyzine.se


Recension - Skiva

Black Rebel Motorcycle Club
Baby 81, 2007
Skivbolag: Universal
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-05-22
Hemsida: www.blackrebelmotorcycleclub.com

En bitterljuv men kall försommarnatt 2002 stod det en lerig ung, allvarsam man framför Pampasscenen i Hultsfred och bara väntade. Väntade på vad som skulle komma att bli den bästa konserten han sett på någon festival någonsin. Black Rebel Motorcycle Club motsvarade alla förväntningar, allt fanns där. Hultsfred dränktes i virvlande rök från scenen och färgades blodröd av dess matta spotlights. Sedan dess har den unga mannen varit en stor entusiast av den svarta motorcykelklubben.

Det var ett tag sedan nu. Både ett och två album har hunnit passera förbi sedan dess, inget som egentligen kunde matcha den självbetitlande debuten från 2001. Uppföljaren ”Take Them On, On Your Own” kändes bara som en trist kopia och altcountryprojektplattan ”Howl” ska vi inte ens tala om. Ska man säga något om Black Rebel Motorcycle Club anno 2007 så är det att de är väldigt medvetna om vägen fram till där de är idag.

”Baby 81” låter nämligen som en slags korsningshybrid av det bästa från tidigare tre plattor. Kvar är det förföriska mörkret, kvar är också de bluesdoftande från ”Howl”, men blir det egentligen bra? Det finns ett par riktiga vassa spår på ”Baby 81”. Berlin, Weapon of Choice och Need Some Air är lika träffsäkra som de är kaxiga. Precis i den riktning jag velat ha Black Rebel Motorcycle Club sedan länge. Mer punk än rock. Pianobaserade Window vittnar också om en utveckling åt rätt håll.

Men sedan blir det som det alltid blir. Mittenskiktet är sådär tungt, segt och anonymt som det alltid är nuförtiden. Vad är det med att göra en sjukt bra första platta och sedan aldrig kunna toppa den? Eller snarare ständigt känna oket av den. Trots en väldigt lovande start lämnas jag åter besviken av ”Baby 81”. Jag får hel enkelt gotta mig åt och vörda minnet från 2002 istället.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Minnenas Hultsfred
Black Rebel Motorcycle Club
Black Rebel Motorcycle Club (2010-05-28)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner