Joyzine.se


Recension - Skiva

Za Frûmi
Shrak ishi za migul, 2007
Skivbolag: Waerloga Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-03-13
Hemsida: www.waerloga.com/zafrumi

Detta mina damer och herrar, kan mycket väl vara den märkligaste skiva som någonsin recenserats av Joyzine. Ett hopkok som får de mest invecklade noisereleaser att framstå som oerhört rätlinjiga och lättbegripliga. ”Shrak ishi za migul” är på sätt och vis noise även den, men på samma gång dessutom ett soundtrack och en radioteater.

Vart det märkliga ligger? Za Frûmi berättar här den tredje delen i en historia om ett gäng orcher och deras strapatser i en avlägsen fantasyvärld. Dialogen dem och dess motståndare emellan är lång och utförlig. Och den framförs på deras eget språk – black speech. För er som precis som undertecknad inte är helt bekanta med hela fantasyterminologin kan understrykas att det handlar om precis samma obegripliga gruffande som orcherna talar i Peter Jacksons Sagan om ringen-triologi. Med andra ord är det förgjort att begripa någonting, knappt ens med cd-häftet där all dialog finns översatt till engelska går det att engagera sig något vidare.

På det sättet borde Za Frûmi vara endast för de mest inbitna nördarna, de som bemödat sig med att lära sig orchernas eget språk. Men så är det lyckligtvis inte. Bortser man från att storyn går förlorad i ett obegripligt språkbruk är ”Shrak ishi za migul” ändå en väldigt dramatisk historia. Duon Simon Kölle och Simon Heath som står bakom Za Frûmi är ljudkonstnärer av rang. Atmosfärljuden som används är rent filmiska och lyfter fram bilder av vad som händer. Fingertoppskänslan för att skapa illusioner är total.

Dessutom använder de sig av musik på ett sätt som inte står långt efter de skickligaste filmmakarna. ”Shrak ishi za migul” skulle mycket väl ha kunnat vara ljudspåret från någon av Sagan om ringen-filmerna med bilderna bortlyfta. Hantverket är ruggigt. Men som en fullängdsgiv blir det ändå tillslut lite segt när temat är så uppenbart riktat mot en ytterst liten klick av djupt invigda.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner