Joyzine.se


Recension - Skiva

Vader
Impressions in blood, 2006
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-09-12
Hemsida: www.vader.pl

Det finns gäng som aldrig omnämns i negativa ordalag, band som går genom hela sin karriär ackompanjerade av idel hyllningskörer från så väl journalister som trånande fans. Polens dödsmaskin Vader är exakt ett sådant band. Ända sedan de släppte sin första demo ”Necrolust” 1989 har lovorden haglat, recensionerna prytts med ståtliga betyg och många årsbästalistor toppats. De negativa omdömen som yttrats om någon inspelning i Vaders diskografi lär kunna räknas på ena handens fingrar.

Anledningen till detta är enkel. I och för sig har det väl blivit en grej att hylla Vader, men i grund och botten är det ett oerhört kompetent och kvalitativt band. Med målet att skapa kompakt och brutal dödsmetall har de sedan dag ett aldrig kompromissat med sitt uttryck. Aldrig fallit offer för frestelsen att haka på trender eller fått konstnärliga idéer om att nyansera sig.

Med andra ord är det samma visa som gäller även på ”Impressions in blood”. Det är köttig death metal med smattrande baskaggar och respektingivande gruffande från Peter Wiwczarek. Precis som fans och kritiker vill ha det. Det är ytterligare en bit att infoga i den mastiga Vader-diskografin.

Inte heller jag kan ogilla den oerhört kompetenta death metal polackerna manglar fram. Men jag tänker inte ställa mig på tå och gasta med i de högsta hyllningskörerna. Stundtals kan jag nämligen tycka att det blir lite väl kompakt. Att det hela är så köttigt att nyanserna går förlorade. Daray som tog över på trumpallen när tidigare trummisen Doc sparkades ur bandet (och strax därefter avled under märkliga omständigheter) är ett monster. En tight fartfantom som med sitt precisa lir förvandlar varje låt till en ångvält. I några låtar är det väldigt kul, men genom en hel skiva blir det lite enahanda.

Vad som förvånar mig något är dock att ”Impressions in blood” är mer lättlyssnad än tidigare alster så som ”The Beast” och ”Revelations”. Det handlar dock mer om produktionen än om att Vader skrivit snällare låtar. Det kommer aldrig att hända.

”Impressions in blood” är ett väntat styrkebesked som kommer fortsätta att dra lovord över bandet. Vader visar att de inte kommer vika en tum i sin mission att överösa världen med övertight death metal. Jag har kul en stund, men måste i det långa loppet erkänna att skivan är mig övermäktig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Contakt
Sweden Rock Festival 2013
Vader (2008-10-24)
Vader (2010-03-17)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner