Joyzine.se


Recension - Skiva

Råg i ryggen
S/t, 2005
Skivbolag: Transubstans
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-11-22
Hemsida: -

Det kan tyckas onödigt att återutge en platta från 70-talet med ett band som egentligen aldrig gjorde något större väsen av sig mer än i Stockholmsregionen. Innan man uttalar sig i den riktningen bör man dock låna plattan ett öra. Då försvinner nämligen alla tvivel. Det här är ett legitimerat återläpp, en musikskatt som mycket väl måste bevaras för eftervärlden.

Som en legering mellan Black Sabbaths mörker, Led Zeppelins gråtmildhet och den svenska 70-talsprogen. Så låter Råg i ryggen . Ett bandnamn som även det är djupt färgat av den svenska proggrörelsen. Det vevas trevliga riff i massor, men ges även plats för finstämda utsvävningar och framförallt bjuder det självbetitlade alstret på en väldigt tilltalande dynamik.

I ärlighetens namn brukar jag inte gå igång på gammal dammig progrock. Men Råg i ryggen har onekligen vad man populärt brukar kalla, det! De sju melodierna har en ådra och nerv som tilltalar och trots att det långa stunder är ganska progtokigt är det ändå lättillgängligt. 70-talshårdrock som är mer lekfull än brukligt och som förvaltar arvet från samtida amerikanska storheter väl. Vassast är det (vad man än tycker om texten) i Jan banan och det instrumentala, folkmusikinspirerade glädjepillret Spångaforsens brus.

Men återsläpp har ju allt som oftast även baksidor. Här har det i ett förmodat försök att fräscha upp plattan för 2000-talets marknad adderats tre livespår från svunna tider. Tre livespår som rent ut sagt låter fördjävligt. Ljudet distar, peakar och är enbart enerverande att lyssna på. Enbart diehardfans kan få ut något av dem och jag förmodar att dessa redan äger originalinspelningen på lp. En lite tråkig avslutning på en annars hemtrevlig platta. Ibland är det trots allt bra att snåla och bevara originalet precis som det är.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner