Joyzine.se


Recension - Skiva

Robert Johnson and Punchdrunk
The Birdnest Years, 2002
Skivbolag: Birdnest Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-04-01
Hemsida: www.robertjohnsonandpunchdrunks.com

Birdnest fortsätter att släppa återutgivningar och samlingar. Den här gången är det Robert Johnson and Punchdrunks två plattor "Feels like Buzz Aldrin" och "Aloha from Havana" som återsläpps som en dubbelcd. Som bonus bjuds 13 extra spår, varav åtta aldrig släppts tidigare.

Själv har jag inte varit överförtjust i alla samlingar, återsläpp, liveplattor etc som Birdnest släppt ifrån sig den senaste tiden. Den här gången är det dock en riktig låtskatt de läskar oss med och det går inte att ogilla. Robert Johnson och hans mannar levererar en underbar blandning av surfrock, fuzz och diverse olika musikstilar från främmande kontinenter. Jag kommer helt apropå att tänka på filmen Pulp Fiction när jag lyssnar på den här dubbeln. Bandets sound och musiken från den kultförklarade filmen går hand i hand. jag kan tänka mig att Quentin Tarantino älskar Robert Johnson and Punchdrunks - om han hört den vill säga.

Första skivan innehåller "Feels lika Buzz Aldrin". Många av låtarna från den plattan är riktiga pärlor, inte minst Wipe-out och Surf Beat. De flesta kompositionerna på nämnda alster är covers, men Punchdrunks tolkningar är förnämliga. Som minus i kanten kan sägas att skivans ljud är ganska mossigt. På några låtar blir det häftigt, men i långa loppet är det mest jobbigt.

På "Aloha från Havana" är ljudet betydligt mer putsat, vilket jag enbart uppfattar som positivt. Antalet egenhändigt hopknåpade låtar är dessutom betydligt fler. Detta utan att kvaliteten på materialet blivit sämre. Instrumentalisterna gör ett mycket bra jobb och jag tycker faktiskt det är befriande att det saknas sång. Båda plattorna på den här dubbeln kan med fördel användas som bakgrundsmusik, vilken sysselsättning man än ska ägna sig åt.

Bonusmaterialet skiljer sig inte nämnvärt mycket från de två albumen. Det kan egentligen tyckas vara lite överflödigt, men det måste ju finnas något som lockar de som redan äger original vaxen också. Dessutom ett stort plus för att denna dubbel kommer säljas till enkelpris.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner