Joyzine.se


Recension - Skiva

Passenger
S/t, 2003
Skivbolag: Century Media
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2003-04-21
Hemsida: -

Passenger är exakt vad man kan kalla ett all-starband, men sådant vill de inte höra talas om. Bandmedlemmarna har klart deklarerat att Passenger är ett eget band och att de inte vill leva på sina övriga konstellationers goda namn. De vill inte se massa paralleller mellan Passenger och de övriga banden. Men det är svårt att inte nämna bakgrunden när line-upen består av sångaren Anders Fridén (In Flames), strängbändaren Niclas Engelin (Gardenian), basist Skoger från Headplate och trumstocksförvaltaren Patrik Jerksten (ex-Transport League).

Bandets sound är faktiskt inte vad man väntar sig, antagligen därför att jag trots förmaningar tänkte för mycket på de övriga åtagandena. Musiken kan väl snarast beskrivas som atmosfärisk rock med metalinfluenser. Det är påfallande lugnt och återhållsamt, men inte för den skull dåligt. Det något experimentella soundet svävar ibland iväg mot goth för att i någon annan melodi nästan tangera gränsen till pop innan en sjuhelvetes röjrefräng tar vid. Det är omväxlande och hyfsat spännande.

Anders Fridén praktiserar några lätträknade avgrundsvrål borträknade enbart ”ren” sång och det funkar väldigt bra. Hans sång framstår mycket bättre här när han koncentrerar sig helt på den, till skillnad från senaste In Flames-plattan. Det är nästan så jag tycker att han borde hållit sången inom Passenger där den passar in och inte inkräkta på In Flames domäner.

”Passenger” är ett överraskande och långa stunder riktigt bra album. Men det håller inte riktigt hela vägen. Alla låtar har inte riktigt potential att lyckas och stundtals blir det lite segt och tråkigt. Ett omdöme som dock inte gäller öppningsspåret In reverse, en melodi som konkurrerar om epitetet ”årets bästa låt”.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Mnemic (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner