Joyzine.se


Recension - Skiva

Memfis
The Wind-Up, 2006
Skivbolag: Dental Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-10-03
Hemsida: www.memfis.net

”Albumet handlar om rädslan för vad som kommer att hända oss om inte vår oändliga konsumtion slutar”. Pretentiöst eller storhetsvansinne? Oavsett vilket, gör väg för svenska proggmetalbandet Memfis! Sveriges nästa stora metalexport, månadens demoband i den respektabla blaskan Close-Up redan förra året, det verkar inte vara ont om superlativer när det kommer till att beskriva kvartetten från Kristinehamn. Debuten ”The Wind-Up” landade på skivdiskarna i början av September och kommer förhoppningsvis att sätta nystartade skivbolaget Dental Records på kartan. Om de själva skulle få bestämma vill säga.

Det första jag slås av är hur bra det låter. Inte själva musiken, den behandlas senare, utan paketeringen den kommer i. Produktionen är riktigt vass där såväl instrumentering och sånginsats ligger långt fram i ljudbilden. Postmodernt, på gränsen till futuristiskt och hybridiellt, många svåra ord som alla är tänkta att försöka beskriva den mångfald som finns i Memfis musik. Är det inte growl så är det skönsång, mangel blandas upp med köttigt riffande, syntar brummar i kulissen och däremellan hittar vi ett par lugnt vaggande bryggor. Dynamiskt är bara förnamnet.

En kort parentes, vad är progressive metal egentligen? Ett uttryck jag aldrig hört talas om förut. Progg, musikstilen som per definition bör handla om framåtskridande men allt som oftast handlar om ren och skär flumkonservatism? I Memfis fall har jag redan fastslagit att det känns fräsch och modernt, det skulle vara det halvproggiga citatet i inledningen som visar motsatsen.

Med detta är det inte sagt att det musikaliska faller mig helt igenom i smaken. Visserligen är dynamik och sväng viktigt, men på samma grunder kan en platta också kännas splittrad och osammanhängande. Memfis har en tendens att blanda högt med lågt, kvantiteten går före kvaliteten. Där många saker känns nyskapande och på rätt plats, känns minst lika många element gamla och förlegade, helt på fel plats. I jakten på att trycka in så många russin som möjligt i kakan blir kakan helt enkelt inte så god som den hade kunnat vara. För många russin helt enkelt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner