Joyzine.se


Recension - Skiva

Marduk
Rom 5:12, 2007
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-15
Hemsida: www.marduk.nu

Som vanligt när det handlar om Marduk är ”Rom 5:12” vansinnigt kompetent. Som en av svensk black metals främsta fanbärare har gruppen alltid levererat på yppersta musikaliska nivå och så fortsätter det. Det nya ansträngningen är nästan jobbigt välspelad och så tjock att det inte ens är lönt att försöka göra motstånd.

En stund är det verkligen njutbart att stånga sig blodig mot den kompakta ljudväggen. Marduks dödsanstrukna black metal slaktar allt som kommer i dess väg. Det är imponerande. Men i längden blir det även enerverande. Produktionen är så tjock att det efter ett tag får omvänd effekt. Istället för att köra över sin lyssnare stänger den denne ute. Musikens delikata detaljer drunknar i en fläskig ljudkuliss som inte släpper någon inpå livet. Då spelar det mindre roll att gruppen smakfullt blandar upp med rock n’roll-osande partier.

Kanske är det jag som är en vekling, men jag orkar inte med ”Rom 5:12” som helhetsupplevelse. Däremot plockar jag gärna godbitarna ur den vällagade buffén. Öppnaren The Levelling Dust slår mig som lyssnare på käften. Likaså sätter höghastighetsuppvisningen Cold Mouth Prayer, med ex-sångaren Jocke Göthberg (numera i Dimension Zero och The Nifters) som gäst, mig på plats. Här vrålar den förhållandevis nya vokalisten Mortuus oerhört inspirerat. Precis som i Voices from Avignon.

Att Marduk är ett kvalitativt black metalband är odiskutabelt. Men ibland blir det för mycket även av kvalitet. Det skriver jag dock i bästa välmening.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2013 enligt Ricky Holmquist
House of Metal 2010
Marduk (2010-03-05)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner