Joyzine.se


Recension - Skiva

The Manor
Sparks of light will guide us tonight, 2007
Skivbolag: Texas Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-04-17
Hemsida: www.themanor.se

I en tid av ständiga musikaliska korsbefruktningar och ett brinnande begär efter att sticka ut borde inte en grupp som tränger in melodistark popmusik i en skev postrockkostym framstå som särskilt annorlunda. Men faktum är att det är precis vad The Manor gör. Att gömma väna popmelodier bakom filter och oengagerad sång framstår mot alla odds som ett riktigt särskiljande drag.

Man skulle förstås kunna välja att avfärda The Manor som ett simpelt postrockgäng. Sättet att arbeta med stämningar och successivt bygga upp sina låtar på ett malande monotont sätt är förstås detsamma. Likaså det släpiga, ytterst filtrerade, anslaget. Men så ligger de smarta popmelodierna där i botten och slår hela den illusionen i spillror. ”Sparks of light will guide us tonight” är svår, men samtidigt lättillgänglig och omöjlig att inte ta till sig.

Där de regelrätta postrockbanden enbart tilltalar en viss invigd publik lyckas The Manor sträcka sig ut och fånga in även andra lyssnare. De har inga uppenbara krokar och är aldrig ens i närheten av en hittig refräng. Men där finns ändå något som gör att man inte kan släppa greppet. Gruppen är musikaliskt avig och introvert samtidigt som den bjuder in till fest. Motsägelsefullt om något!

Mest intressant är att låtarna egentligen aldrig lyfter. De puttrar på i makligt tempo utan att egentligen vilja stegras. Ändå sitter jag som fängslad och inväntar nästa drag. Att pop i symbios med postrock kan framstå som så nydanande är både överraskande och glädjande. Lika glädjande som det konstanta sockrandet med The Doors-synthar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner