Joyzine.se


Recension - Skiva

Saattue
Jäähyvästi, 2008
Skivbolag: Spikefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-04-16
Hemsida: www.saattue.net

Hela idén med blytunga metalutbrott i symbios med ledsamma nedstämda partier går förlorad när Saattue envisas med att sjunga på finska. Tanken är givetvis att det här ska vara vackert och stämningsfullt (vilket det om man bara ser till musiken på flera ställen faktiskt är), men det är ju raka motsatsen till vad det finska språket är. Istället blir det smått löjeväckande när gruppen klämmer i på sitt modersmål.

Det kanske funkar i klämkäck rajrajmetal, men i gravallvarlig doom blir språkvalet bara fel. Jag betvivlar inte en sekund att detta sinnestillstånd sitter djupt rotat i den finska folksjälen, men för guds skull uttryck er med andra ord! I de tyngsta partierna där artikulationen blir en aning otydlig kan Saattue komma undan, men i de lugnare partierna – som är många och skulle kunna vara plattans styrka – blir det alldeles för magstarkt.

Annars är gruppens idé inte så tokig. Släpig doom som bygger mer på storslagna stämningar än brutalitet är på papperet något som jag borde kunna gå igång på. Saattue har dessutom den goda smaken att inte bara fläska på med sina metalelement utan rör sig minst lika mycket med akustiska gitarrer och välarrangerade sångmelodier. Därför gör det mig ännu mer ont att gruppen omdömeslöst valt att sjunga på sitt modersmål. Jag kan tyvärr inte se att det här skulle kunna gå hem någon annanstans än just i Finland.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner