Joyzine.se


Recension - Skiva

Hyacinth House
S/t, 2005
Skivbolag: True Music Production
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2005-10-18
Hemsida: www.hyacinthhouse.se

En glänta mitt i en vårskog. Mitt i gläntan rinner det en klar, porlande bäck. Daggen ligger fortfarande kvar som ett grått skimmer på löv och mark. Solens första strålar håller på att väcka hela världen till liv. En ny dag har precis vaknat.

Kanadensisk vildmark, skymning, en lägereld. Runt lägerelden sitter det en handfull män i rutiga skjortor och stora buskiga skägg. Deras ansikten är fulla av fåror, hårda ytor och vassa vinklar, livet har gått hårt åt dessa män, erfarenheten lyser i deras ögon. I nästa ögonblick befinner vi oss på den amerikanska prärien, skådar solens sista strålar innan natten tar vid, för att snart förflytta oss till en gungstol på en veranda någonstans i den amerikanska Södern där livets funderingar är allt som spelar någon roll. Hyacinth House förmedlar en kaskad av bilder, den röda tråden är dock berättelsen.

Musiken måste nog klassas som folklore. En form av utveckling från countryn (med country menar jag absolut inte det som Kenny Rodgers, Garth Brooks och deras gelikar håller på med, det är inget annat än amerikaniserad dansbandsmusik) som flirtar betänkligt med lite soul, aningen blues och en gnutta gospel.

Vad som får mig att höja aningen på ögonbrynen är att Hyacinth House inte alls kommer från Kanada eller USA, de kommer från Sverige. Utan tvekan behärskar de konsten att fånga detta ganska säregna sound, förmodligen bättre än många av de amerikanska folklorebanden. På vissa ställen påminner det hela faktiskt om en väldigt mjuk variant av Live. Likheterna i rösten mellan Marcus Johansson och Ed Kowalczyk är påtagliga.

Två singlar har redan lyfts från den självtitulerade plattan, först ut var Ghost Town, en riktig ”southern”-dänga, innehållandes banjosolo och allt! Låten har fått sin beskärda speltid och roterats flitigt på diverse radiostationer. Senaste singeln är skivans absoluta juvel, Sing Your Soul. En högst gripande ballad som konstant strävar efter sitt klimax, på vägen byggs den på, både genom mer ingående, gripande lyrik och genom fler element inom musiken.

”Hyacinth House” är en riktigt bra, oväntat bra, och välbalanserad skiva, det var länge sedan jag lyssnade på något som helt föll mig i smaken som denna skiva gjort. Det ska bli ytterst intressant att se om Hyacinth House kan följa upp denna underbara produktion, jag väntar redan med otålig spänning!

”Feelings feeding the crawling crowd. Feelings wired up on empty poems”

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner