Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
300, 2007
Skivbolag: Warner
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-04-17
Hemsida: 300themovie.info

Jag är inget större fan av den framväxande traditionen med filmsoundtrack där aktuella grupper vars låtar inte ens är med i filmerna figurerar. Det är främst inom skräck- och collegegenres skivbolagen ser en fin marknad och köper soundtrackplats åt sina adepter. Det är grym marknadsföring men resulterar i tämligen anonyma och profillösa skivor som jag som konsument har svårt att länka med fräsiga filmer. Det känns helt enkelt inte särskilt kul. Frågan är dock om det ändå inte är att föredra framför slöa ”riktiga” soundtrack.

Jag har ännu inte gjort det, men det står på ”att göra”-listan att gå och spana in 300. Filmen om hur 300 modiga män från Sparta, under Kung Leonidas-ledning, slåss mot den övermäktiga persiska armén. Den ska visst vara gjord med bländande visuella effekter och gripa tag i sin åskådare. Jag tror säkerligen att soundtracket, signerat Tyler Bates, i symbios med bilderna och alltså i sitt rätta element, förstärker den storslagna känslan. Men som cdskiva i mitt vardagsrum framstår det som särdeles tamt.

Det är aktningsvärt med orkestralt komponerade soundtrack. Men musiken till 300 är inte tillräckligt intrikat för att klara att stå på egna ben. Genom 25 spår växlas dramatiska stegringar med körer och effektiva ljudeffekter. En storslagen känsla infinner sig förvisso. Men utan ackompanjerande bilder förefaller musiken tämligen meningslös. De mullrande kängtrampen och kvidande kvinnorna är inte underhållning nog för att göra en hel skiva rättvisa. Inte heller de orientaliska ingredienserna kan förhindra att ”300” blir långtråkig. Jag blir varken upprymd eller berörd av det här sega hopkoket.

Som jag ser det finns det egentligen bara några få soundtrack som klarat transformeringen från att vara just filmiska bihang till att klara sig helt och hållet på egen hand. Ett av dem är givetvis det klassiska ljudspåret till The Rock. Till denna exklusiva skara hör inte 300.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2010-01-01)
V/A (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner