Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
Presents Nu Juwish Music, 2007
Skivbolag: V2
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-10-09
Hemsida: www.v2music.se

Det blir förstås alldeles för mycket av det goda när sjutton mer eller mindre oortodoxa spår av judisk musiktradition släpps loss på den här samlingen. Orientaliska rytmer, flippade blåsinstrument, Once Upon A Time In Mexico-flams och mer djuplodande folkmusik, allt ryms inom skivans speltid. Ofta hopmixat med elektronisk musik eller rent av hiphop.

Att det handlar om ett annorlunda smörgåsbord där mexikanska banditer står sida vid sida med israeliska magdansöser och New Yorks diehardreligiösa står klart redan från början. Det är ett givande och tagande att lyssna på ”Presents Nu Juwish Music”. Vissa grejer är avskyvärda, andra alldeles lysande. Den enda gemensamma nämnaren för musiken är att den har judisk anknytning och att inspirationskällorna hittas långt utanför den traditionella popmusikens radar.

Jag väljer att uppmärksamma er på de vassaste stunderna. Försök att lyssna på Boogie Balagans Biomecanicamels inledning utan att se Antonia Banderas spela spanskgitarr för Johnny Depp framför er. Att låten sedan schizofrent växlar till ett arabiskt bönemöte mot slutet gör den bara ännu mer intressant. Amsterdam Klezmer Band lånar det franska språket till en skönt laidback liten visa och Emunah blandar in hiphop i den orientaliska leken på ett tillfredställande sätt.

När Balkan Beat Box flippar ut totalt i gnälliga Adir Adirim är det riktigt kul, men samlingens starkaste kort är utan tvekan Anakronic Electro Orkestra med Why is it funny? Svängigare arabklyschor än så har ni garanterat inte stiftat bekantskap med tidigare. Kan rent av vara årets låt, om man vill se det hela ur ett lite humoristiskt perspektiv.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2006-01-01)
V/A (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner