Joyzine.se


Recension - Skiva

Firstborn
Define Our Generation, 2012
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-11-19
Hemsida: www.firstbornofficial.com

Om helheten haltar betänkligt framstår de fina stunderna plötsligt som väldigt vassa. Som Birth, tredje spåret på nykläckta Göteborgsensembeln Firstborns egenhändigt hopknåpade albumdebut. En amerikansk-klingande metalcore-dänga som inte bara hämtar sin näring från dagens urvattnade scen utan även sträcker sina tentakler en bit bakåt i tiden och tangerar grupper som Dope och Static-X på ett juste sätt. Här fungerar dessutom den emotionella sången på ett bra sätt...eller så är det bara så att det är ett stycke som faktiskt innehåller en bra refräng.

Göteborgarna har material som räcker till max en ep, ändå har de spelat in en 12 låtar lång fullängdare där låtlängderna gärna tillåts springa iväg till fyra, fem, sex minuter. Då förstår ni själva att helheten börjar halta ganska omgående.

Firstborn spelar nämligen emotionell metalcore enligt standardmallen och visar en tydlig ovilja att kliva utanför just den boxen. Aggressivt ska blandas med vänt, sockersött med fejkilska. Om vi då lägger till det faktum att det rör sig om ett gäng herrar utan några särskilt bra musikaliska idéer faller det hela ganska platt. ”Define Our Generation” är blaskigt harvande där det är synnerligen lätt att plocka några få russin ur den överdimensionerade kakan. Identitetslöst och poänglöst skulle nog någon ha uttryckt det i laddade ordalag. Sångaren Marcus Carlzon (tidigare A Hole Inside) hittar rätt ibland, men låter långa stunder alldeles för gäll och svag i sin insats.

”Define Our Generation” borde ha hållits kort och bandet som inte ens existerat i ett år borde inte ha haft så bråttom till studion. Men kanske är det just så att oviljan till självinsikt och att ständigt ta sig vatten över huvudet definierar den unga generation som tagit metalcore till sina hjärtan ganska väl.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Firstborn (2014-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner