Joyzine.se


Recension - Skiva

Calexico
Algiers, 2012
Skivbolag: City Slang
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2012-09-10
Hemsida: www.casadecalexico.com

Det är något med mig och Calexico, vi har alltid avskytt varandra. Det är inget som riktigt går att förklara, men känslan inför det här bandet var densamma som inför Band of Horses – det totala ointresset, som en form av apati. Det senare bandet försökte jag en gång se live, fattade ingenting och gick efter två låtar. Lite så har det även varit med bandet som nu släpper sitt sjunde studioalbum. Jag har väl förmodligen aldrig fattat grejen.

47 minuter av livet som aldrig kommer tillbaka, är den första tanken när skivan tonat ut efter första genomlyssningen. Som en betingad reflex. Men vänta nu, säger samvetet. Så illa var det inte alls. Har för mig att det fanns vissa beröringspunkter med exempelvis Manu Chao och Arcade Fire och att du under en av låtarna gjorde en liten dans. Okej, okej. Bortsett från det initiala att jag har fruktansvärt svårt för band som tycker att folkrock fortfarande är intressant, var det mer än bara intressant att lyssna igenom en skiva av ett band som undvikits så länge.

Calexico kan definitivt sy ihop bra melodier och att ”Algiers” är en så pass variationsrik skiva fascinerar. Det är folkpop hit, mariachi (hurra!) dit. The Shins-körer hit och spaghettivästern dit. Sinner in the sea är en riktigt bra låt som på många sätt faller rakt ner från The Doors, jag gillar det instrumentala titelspåret så pass mycket att jag börjar drömma mig bort till andra sidan Atlanten och under Puerto sitter jag mycket riktigt på en rökig bar med dåligt ljus och dricker tequila. Högen med låtar som gärna hade fått gå ett varv till i idéfabriken blir som lugnande tabletter mellan känsloutbrotten.

Anslaget kan kännas trött, det totala ointresset infinner sig då och då och skivan är trots variationen för lång. Men här finns många guldkorn och vid andra genomlyssningen hörs skivan med nya, nyfikna öron som upptäcker ännu fler detaljer. Även om ”Algiers” som helhet inte tilltalar… om ett neggo som jag blir positivt överraskad tror jag att ni som gillar bandet sedan tidigare också blir nöjda.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner