Joyzine.se


Recension - Skiva

Billy Momo
Ordinary Men, 2012
Skivbolag: Mo’ Better Music
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2012-03-19
Hemsida: myspace.com/billymomo

En man med banjo och ansiktet målat som typ Pierrot. En annan man med fluga, mönstrad väst och vad som ser ut som en jongleringskägla. Det pryder omslaget. Skepsisen minskar inte av följande från pressutskicket: ”Denna lantliga lekstuga resulterade i en hemlagad gumbo”. Nog för att mat och musik hör ihop, ett långkok från den amerikanska södern i kombination med cirkustema känns illavarslande. Ah, dessa förutfattade meningar.

Billy Momo är en albumdebuterande, dock en rutinerad sådan, svensk duo som spelat in och släpper ”Ordinary Men” på eget bolag. Musiken är lättlyssnad, nära på ett negativt sätt då vissa av låtarna flyter förbi obemärkt. So tired är med sitt tillbakalutade beat och sina gospelkörer ett fint undantag och tankarna går till USA i allmänhet och sydstaterna i synnerhet (tada!). I första hand tänker jag på ett par hiphop-konstellationer. Det låter kanske konstigt, men oavsett så är Nappy Roots en på alla sätt positiv referens i den här texten. Mexico är en medryckande, tung sak där sången tyvärr kommer i vägen för en riktigt bra låt.

Om ordet gumbo väckte skepsis förut, är det mer förståeligt nu. Den här skivan är ett hopkok av många smaker som också spänner över flera stilar men alltid med en trygg kärna. Här finns gypsyfolk (eller vad jag ska kalla det), som på Walking home där gästande sång från Afsoon Pouya gör väldigt mycket. Här finns också country, blues, soul och ett (i brist på bättre ord) ”gött sväng”. De skickliga musikerna utgör dock hela tiden en trygg kärna.

Jag har svårt att veta vilket ben jag ska stå på, för samtidigt som topparna är höga är dalarna alltför djupa för att det här ska bli en intressant skiva i 54 minuter. När bara tre-fyra av tretton spår verkligen tilltalar är det svårt att vara exalterad ens över guldkornen, men samtidigt finns det något ur svenskt perspektiv unikt över Billy Momo. Något som är väl värt att ge flera chanser, åtminstone för någon med andra preferenser än undertecknad.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner