Joyzine.se


Recension - Skiva

Anna Ternheim
The Night Visitor, 2011
Skivbolag: Universal
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-10-28
Hemsida: www.annaternheim.com

Jag gillar tanken på Anna Ternheim och ”The Night Visitor” bättre i teorin än i praktiken.

Den rastlösa sökaren som bytte Sverige mot New York, som efter en trevande start som artist snarast blivit en symbol för integritet och som genom några skivor och turnéer odlat en aningen mystisk vibb är förstås ett synnerligen kittlande koncept. Det är lätt att mytifiera så väl för lyssnare som journalister.

Sen ska man förstås inte glömma att Anna Ternheim gett ifrån sig några fantastiska låtar och skivor längs vägen, att den nya skivan, ”The Night Visitor”, är inspelad i Nashville tillsammans med musiker lika fantastiska som renommerade och att sång och gitarr spelats in i samma tagningar för att fånga känslan.

Inom de populärkulturella ramarna är det ett alldeles fantastiskt upplägg. Det är omöjligt att inte gilla tanken och det fenomen som uppstår om man lägger ihop allt omnämnt ovan.

Men i praktiken är ”The Night Visitor” inte en jätteintressant skiva. Ska jag prompt jämföra håller jag så väl ”Separation Road” som ”Leaving On A Mayday” som starkare ansträngningar. Det suggestiva sug och den lite mörka känsla som finns på båda dessa skivor gör Ternheim mer rättvisa än det nakna ljud som klär ”The Night Visitor”. Det går inte att komma ifrån.

Härmed påstår jag inte på något sätt att det rör sig om en dålig skiva. Sångrösten är fortfarande väldigt vacker och det finns höjdpunkter. Lorelie Marie andas hopp och är en riktigt vacker liten melodi. I Pat McLaughlin-covern The Longer The Waiting (The Sweeter The Kiss) sjunger hon dessutom en hjärtskärande vacker duett med studioteknikern Dave Ferguson.

”The Night Visitor” har sina fördelar, men jag kommer inte ifrån känslan av att jag gillar skivan mer i teorin än i praktiken.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Livescenen lever!
Årets bästa skivor 2004
Anna Ternheim (2012-06-15)
Anna Ternheim (2009-11-04)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner