Joyzine.se


Recension - Skiva

Kent
Vapen och ammunition, 2002
Skivbolag: BMG
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-04-29
Hemsida: www.kent.nu

Förväntningarna på det här albumet har minst sagt varit enorma. Hypen kring Eskilstunakillarna i Kent har aldrig varit större och kritikerna står enade om att detta är ett fenomenalt album. På sätt och vis tycker jag att hypen är lite löjlig. Skivan är uppskriven oproportionerligt mycket och det tycks nästan som om recensenterna spyr ur sig femmor i betyg bara för att det ska vara så. Det är inne! Nu förväntar ni er kanske att jag ska skriva att "Vapen och ammunition" stinker, men icke! Det här är Kents vassaste ansträngning hittills.

Kents tidiga skivor har inte fått mig på fall även om vissa spår smakat delikat. Senaste plattan "Hagnesta Hill" var en sömnig och riktigt tråkig historia, men den här gången får Kent mig att tända till. Egentligen är det konstigt. Jag som är en älskare av rockslammer och tyngre ljud börjar digga Kent i och med albumet där de skalar bort de mesta av dessa ingredienser och söker sig mer mot ett poppigt discosound.

Radiohiten Dom andra imponerade inte alls till en början men har sakta men säkert vuxit till en gigantisk popmelodi. När albumet brakar löst är det dock inget snack. Den inledande trion Sundance kid, Pärlor och just Dom andra är helt enkelt briljant. Kent får det enkla att låta genialt och Jocke Berg sjunger elegant. Stundtals låter han som en stenhårt fokuserad Olle Ljungström skulle låta om denne varit betydligt mer tonsäker.

"Vapen och ammunition" är en mysig skiva. Ganska tillbakalutad och lite mystisk. Och självklart! Den växer för varje lyssning. Vissa recensenter har basunerat ut parollen "10 låtar, 10 hits". Det ställer jag inte upp på. Möjligtvis finns här fem potentiella hitmelodier och några förstklassiga albumspår. Avslutande Sverige är en väldigt vacker komposition som syr ihop hela albumet på ett lysande sätt.

Slutligen har även jag fastnat för Kent och även om jag fortfarande anser att hypen tagit onödigt stora dimensioner är "Vapen och ammunition" värd uppståndelsen. Det blir onekligen spännande att besöka sommarens Kalasturné.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Contakt
Bli aldrig som oss, bli värre
Kent (2005-01-01)
Kent (2008-07-04)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner