Joyzine.se


Recension - Skiva

Osten Af Mozzarella
The Number 28, 2011
Skivbolag: North Bridge Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-05-31
Hemsida: ostenaf.se

Bakom ett omslag som är en ursnygg parafras på filmpostern till Jim Carrey-succén ”The Number 23” har Västeråsrapparen Osten Af Mozzarella samlat ihop ett gäng låtar som ger en ganska nyanserad bild av den verklighetsförankrade artist han är. Här lyser blingbling, gangsters och våld med sin frånvaro till förmån för tevespel, ett halvdant hockeylag och verklighetens gråa svenska gator.

Egentligen är det hela ganska enkelt. Osten lutar sig mot svala, ganska svängiga, men ändå enkla strukturer och mycket av berättandet handlar om uppräkningar. I Farväl Örebro hinner han få in en lång lista över stadens framgångsrika band och Västerås IK handlar inte helt oväntat om ishockeyföreningen som en gång i tiden låg i Elitserien, gick i konkurs och sedan dess enträget jobbat för att återvinna sin elitstatus. Det blir nostalgiskt droppande av en lång rad spelare och minnesvärda ögonblick. Väldigt kul för oss som diggar hockey, förmodligen obegripligt för dem utan sportintresse.

De som inte hajar Västerås IK kanske istället går igång på likaledes nostalgiska Commodore 64 som handlar om, ja, dataspel. Ämnena är enkla, jordnära och ”The Number 28” innehåller detaljer som gör att alla lyssnare garanterat kan känna igen sig. Det är lite hemtrevligt på sitt sätt.

Osten passar dessutom på att vara lite lustig. Du ljuger bra du är ytterligare en låt som bygger på det beprövade knepet att räkna upp saker på rad. Ett gäng påståenden bemöts av det uppkäftiga konstaterandet ”du ljuger bra du” i en lång, lång uppräkning ända tills det sista påståendet får stå obesvarat. ”Du jobbar på Lidl!”

Det är humor det.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Osten af Mozzarella ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner