Joyzine.se


Recension - Live

Sci-Fi Skåne
Guskelov, Norrköping
2006-01-26
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-01-31
Hemsida: www.scifiskane.com

Om jag skulle säga att Sci-Fi Skåne är ett band som består av tre personer (en frontman, en körande tamburinspelare och en plattvändare) som lirar någon form elektrobeat-kareoke, hade du varit intresserad då? Till en viss mån kanske. Men om jag istället hade sagt att Sci-Fi Skåne är bob hund-sångaren Thomas Öbergs nya band, då skulle det nog ha blivit livat i luckan.

Först ut är dock den energiska trion Quit Your Day Job. Energiska är dock bara förnamnet. Musiken måste karakteriseras som någon form av punkig surfelektropop med klara paralleller till band som bland annat Teenage Idols. Musiken i all ära, jag gillar den, enformighet måste ändå ses som en bra beskrivning. Det är dock själva framträdandet som är det intressanta. Sångaren ser ut som en galen Norman Osborn (aka, Green Goblin i Spindelmannen), keyboardisten är bara lagom het med sina erotiska tungrörelser, iförd endast boxerkalsonger dessutom, och trummisen trummar på i lagom kaxig bar-överkropps-stil. En intressant visuell upplevelse utan tvekan. Publiken verkar redan uppvärmd och startklar.

Sedan bär det av till Skåneland. Och det står klart redan innan bandet hinner kräma på första låten, precis som jag är publiken här för att titta på Thomas Öberg och inget annat. Förvisso har även Jonas Jonasson kopplingar till bob hund men det blir lite av en parentes. Just denna Öberg har också publiken i sin hand i det ögonblick han sätter foten på scenen. Fast musiken är svårare att beskriva. DJ:en som har sitt näste längst bak på scenen levererar en imponerande ljudmatta av djupa beats som sedan knyts ihop och blir något som Thomas Öberg kan börja agera utifrån.

För agerar gör han. Ömsom skriker, ömsom sjunger, ömsom pratar och ömsom agera trumslagarpojke med en egen viveltrumma. Allt detta i kombination med hans i det närmaste ormlikt förföriska slingerrörelser med höfter och stjärt och en instinkt att i det närmaste aldrig stå still på en och samma punkt.

Spelningen sträcker sig upp mot två timmar, varvat uppträdande med att bara lira plattor, och det hela präglas av ren spontanitet. De slänger sig med lite coverversioner av olika låtar (bland annat lite Led Zeppelin och Velvet Underground) samt bara larvar runt till schysta beats. Två timmar är givetvis en alldeles för lång tidsrymd och intresset falnar ganska snabbt. Vad som får mig att stå kvar är endast en nyfikenhet över vad Öberg ska hitta på härnäst. Så som ett leksaksprojekt mellan tre goda vänner som helt och hållet hålls upp av vän Thomas Öberg skulle jag karakterisera Sci-Fi Skåne.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Bob Hund

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner