Joyzine.se


Recension - Skiva

In Flames
Clayman, 2000
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-10-10
Hemsida: www.inflames.com

Härmed tänker jag geniförklara medlemmarna i In Flames. En skiva av den här kalibern har inte släppts på år och dag och den som kan låta bli att röra på fötterna och svänga med huvudet när den går igång i stereon måste vara döv.

När In Flames pluggat in instrumenten och soundcheckat klart är det death metal som gäller, men det är inte vilken death metal som helst. Dödsmetallen killarna producerar är av det melodiska slaget och stundtals blir refrängerna till och med riktigt poppiga. Lika fläskigt och brutalt som det är i vissa stunder, lika skört och vackert är det i andra och det är helt underbart att lyssna till. Melodierna saknar motstycke i dagens metalvärld och Anders Fridén är en sångare av oerhört hög rang. Han lyckas på "Clayman" låta precis lagom arg, det vill säga asförbannad.

Gitarristerna Björn Gelotte och Jesper Strömblad gör ett enastående jobb med sina sexsträngade vänner och frågan är om jag någon gång hört bättre gitarrspel. Man kan sätta skivan på shuffle och lyssna på den mästerliga gitarronanin och minst en gång kommer man att utsättas för en mäktig dödsmetallorgasm. Det är ingen speciell låt som får mig att bli helt euforisk, alla låtar håller allra högsta klass och det faktum att de är ganska varierade gör skivan ännu bättre. Allt från lugna Square Nothing till stenhårda Another day in quicksand går att avnjuta på högsta volym och känslan av lycka vägrar att lämna kroppen.

Alla låtar har som sagt finurliga och snygga gitarrslingor som ibland enbart är häftiga och stundtals blir hur vackra som helst. Herr Fridén låter inte enbart arg, han sjunger dessutom i symbios med musiken, något många metalsångare har svårt för. På den här plattan blir allt en enhet och från Daniel Svenssons minsta cymbal till Peter Iwers grövsta bassträng finns en melodiskklang. Utan att överdriva det minsta utnämner jag det här till ett av de allra bästa metalalbum som någonsin spelats in. Tyskarna på Nuclear Blast måste vara överlyckliga över att ha In Flames i sitt stall.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Det väntar en vass rocksommar
Årets bästa 2011 enligt Joyzine.se
In Flames (2000-06-15)
In Flames (2007-07-13)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner