Joyzine.se


Recension - Skiva

Blindead
Affliction XXIX II MXMVI, 2011
Skivbolag: Mystic Production
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-03-26
Hemsida: www.blindead.net

Ska man berätta en historia om en autistisk flicka som vanvårdas av sina föräldrar och allt mer drivs mot kanten till den riktiga galenskapen är det förmodligen helt rätt att välja ett mörkt och till stora delar schizofrent musikaliskt uttryck. Så resonerar i alla fall polska Blindead.

Bandet som uppstod som någon form av hobbyprojekt vid sidan av dödsmetallgiganten Behemoth har några plattor på sitt samvete nu, men experimenterande går uppenbarligen vidare. Man kan lätt nämna storheter som Neurosis och Isis i samma andetag som den här konstellationen, likheterna är slående på vissa håll, men Blindead är lite mer än så. Man nöjer sig inte bara med att vara det tunga och atmosfäriska post-metal-bandet utan vänder och vrider ytterligare på sin musikaliska mix.

Vissa partier som snarast är att betrakta som ren ambient får utrymme och mot slutet av skivan byts brölsången ut mot något som snarare påminner en hel del om Eddie Vedder (Pearl Jam). Hela tiden inkapslat i den mörka stämning som är genomgående för Blindeads musik. När det är som bäst kan man riktigt känna hur galenskapen flödar genom skivans berättelse.

Sen blir det som så ofta med konceptalbum på det viset att de sju låtarna blir beroende av varandra på ett sätt som gör dem lite haltande på solokvist. Detta samtidigt som en del partier trampar vatten. De känns inklämda bara för att storyn ska kunna flöda fritt och då blir musiken underordnad. Således är polackerna ganska kul, men knappast oumbärliga.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner