Joyzine.se


Recension - Skiva

Mogwai
Hardcore Will Never Die, But You Will, 2011
Skivbolag: Rock Action Records
Av: Erik Högkvist
Publicerad: 2011-02-14
Hemsida: www.mogwai.co.uk

För snart tre år sedan släppte Mogwai mästerverket ”The Hawk Is Howling”, som är fyllt till bristningsgränsen med förstklassig post-rock. De fem skottarna som utgör Mogwai är i min bok genrens obestridliga kungar. Detta medför självfallet att mina förväntningar på det album som nu når skivdiskarna är enorma. Med ”Hardcore Will Never Die, But You Will”, som för övrigt är en helt lysande titel, lyckas de faktiskt ”bara” infria dessa.

Spår som Death Rays, San Pedro och inte minst den ändlöst vackra Letters to the Metro visar på en musikalisk genialitet, som bara ett band som Mogwai kan stoltsera med. Den ständiga viljan att utmana sig själva och testa nya saker resulterar i det här fallet bland annat i det, i mina öron, mindre lyckade experimentet Mexican Grand Prix.

Det är dock synd att klaga. Den avslutande trion bestående av How to Be a Werewolf, Too Raging to Cheers och You’re Lionel Richie (uppkallad efter den fras bandets gitarrist Stuart Braithwaite fick ur sig när han stötte på Lionel Richie på en flygplats) är fullständigt magisk.

Ett ord som dyker upp om och om igen när jag lyssnar på det här albumet är ”atmosfäriskt”. Mogwai är helt enkelt mästare på att skapa stämningar och deras musik slutar aldrig att fascinera.

Även om ”Harcore Will Never Die, But You Will” bitvis känns lite ojämn, är jag säker på att den kommer att finnas med i topp på min lista när musikåret 2011 ska summeras. Så bra är den.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Ett år med Joyzine
Årets bästa 2013 enligt Anna Enkvist
Mogwai (2014-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner