Joyzine.se


Recension - Skiva

Idiot
Storvärk och huvdverk, 2005
Skivbolag: Ägg Tapes & Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-09-20
Hemsida: www.idiotmusik.com

Norsjös Idiot är bra på nästan allting och samtidigt även dåliga på i princip allting. Jag får aldrig riktigt klart för mig hur jag egentligen borde förhålla mig till dess musik. De gäckar mig genom att ena stunden göra en sak bländande och nästa precis genomsunkit.

På samlingsskivor har jag hållit Idiot som ett starkt kort då det ligger stor kompetens bakom dess crossover mellan punk och heavy metal. I stort format blir den lekfulla musikformen dock lite väl mastig och genom 16 spår rent av enerverande. Bandets sätt att framföra seriös musik men samtidigt inte ta något på allvar är jag väldigt ambivalent inför. En stund är det hur kul som helst, men i längden blir sånger om lanpartyn, humlor och bilfärder hyfsat trist. Sångaren Jim Sundström sjunger större delen av tiden grymt coolt, men stundtals låter han skrämmande dåligt. Listan kan göras ännu längre. Här finns plus och minus som obarmhärtigt tar ut varandra.

Idiot är en norrländsk best som slingrar sig och gör allt för att inte passa in i någon mall. Förmodligen är det detta som gör ”Storvärk och huvudverk” till en så svår platta. Stundtals bländande, stundtals anskrämlig. Covern på The Kristet Utseendes Pang på pungen i Portugal är värdelös. Enter plantman och Tung måndag alldeles lysande, som exempel. Konklusionen blir att Idiot borde ta sina bästa bitar och i fortsättningen satsa på eps och singlar. Då kommer de verkligen komma till sin rätt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Alexander Hellgren
John ME
Idiot Pilot (2007-01-01)
Arbogast ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner