Joyzine.se


Recension - Skiva

Citay
Dream Get Together, 2010
Skivbolag: Dead Oceans Records
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2010-11-21
Hemsida: www.citay.net

Jag fick nys om Citay då de för ett tag sedan agerade öppningsakt för Black Mountain i Göteborg. (Återigen dags att ge Woody West några sköna komplimanger för deras musikaliska gärningar.)

San Fransisco-bandets ”Dream Get Together”, som redan här ger vibbar från sextiotalets SF, öppnas precis som konserten gjorde, med Careful With That Hat, en låt som rymmer mer Pink Floyd-influenser än bara namnet. I den kvalmiga värmen i publiken kunde jag konstatera att de verkligen rockade – men att detta är plankat nästan rätt av från en Floyd-låt. Jag kunde dock inte sätta fingret på vilken. Det blev lite grävande i bakhuvudet när jag återigen hörde låten på skivan och efter ett tag kunde jag konstatera att det var Crumbling Land som jag tänkte på. Det är inte exakt plankat, men nära på. Dock har Citay rockat och spacat upp det hela några grader.

Resten av plattan är något lugnare, halvakustiska pop-rockiga rytmer där klassiskt rockelgitarrspel efter ett tag tar överhanden alltför mycket. I Hunter ges det utrymme för lite keyboardutsvävande utanför alla de spaciga Hawkwind-effekter som annars dominerar, men de ganska ointressanta gitarrerna slingrar sig snart till förgrunden igen.

Hawkwind, speciellt deras första självbetitlade skiva, tänker jag på mer än en gång, då ”Dream Get Together” har flera likheter, akustiska gitarrer, sitar, riff och framförallt space-effekter.

Secret Breakfast är den låt som efter öppningsspåret låter bäst på skivan, kanske just eftersom den klarar sig ifrån de alltför Guitar Hero-lika gitarrerna och är en instrumental, närmast lite krautig jam som också låter mest egen.

Sammantaget är det en rätt mysig platta som seglar i sextiotalets folk/psy/jam-vatten, men hade varit roligare om de i större grad lämnat de gamla säkra farlederna och satt segel för djupare vatten. Lyssnar dock gärna mer och börjar med att checka ut deras tidigare två album, självbetitlade ”Citay” från 2006 och ”Little Kingdom” från 2007.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner