Joyzine.se


Recension - Skiva

Röyksopp
Senior, 2010
Skivbolag: EMI
Av: Anna Enkvist
Publicerad: 2010-11-08
Hemsida: www.röyksopp.com

Norrbaggarna i Röyksopp är tillbaka med uppföljaren och pappan till förra årets kritikerrosade platta. ”Senior” spelades in samtidigt som föregångaren ”Junior” men det kan man inte tro när man lyssnar på båda skivorna eftersom de är helt olika varandra. ”Junior” är mer energisk och fartfylld med dess catchiga melodier och sång medan ”Senior” är instrumental, mörk och tillbakadragen.

Visst kan man tycka att det är ett djärvt steg att ta när man går ifrån ett väldigt ösigt till ett mer dämpat sound. Risken för att inte lyckas och därmed göra en lång rad av fans besvikna är mycket stor men i mina ögon klarar Röyksopp av detta galant. Varför? Jo, för att jag tycker att hela den här motsatsgrejen mellan de båda skivorna fungerar och för att jag tycker att det är riktigt modigt av gruppen att gå åt ett håll som säkert många inte hade räknat med.

I stort sett byter alla band riktning inom musiken eller experimenterar med nya tongångar någon gång under den verksamma tiden. Om man ser till de grova skillnaderna mellan ”Junior” och denna skiva så var det nog dags för Röyksopp att ta det ödesdigra stora steget och våga. Man kan jämföra det hela med ett överraskningsmoment. Det är bra om det lyckas och ”Senior” lyckades. Men varför? Jo, för att norrbaggarna kan det där med att göra riktigt briljanta låtar. The Alcoholic, Forsaken Cowboy och The Fear är nog de bästa instrumentala låtarna som jag har hört på väldigt länge.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Siesta 2010, Riverside Motherfucka!
Festivalkollen 2011, del 2
Röyksopp (2009-07-02)
Röyksopp (2010-05-29)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner