Joyzine.se


Fem korta

Froid

Fem korta frågor till Richard (sång/gitarr), Jonas (gitarr) och Marcus (trummor) från rockbandet Froid...

Bland många andra influenser hörs U2, Coldplay, Keane och Bloc Party i er musik, vilket av dessa tre band har ni mest gemensamt med och varför?
Marcus: Vi har nog mest gemensamt med Coldplay om man nu måste välja mellan just de här banden, men alla banden du tog upp har nog lyssnat en hel del på U2. Jag tror ingen av oss influerats direkt av något av de banden men vi har dock jämförts med dem en eller annan gång.

Rickard: De man minst kan likna oss med är nog Bloc Party ,de är nog lite för glada. Vi har försökt med den där raka, glada rocken förut, men vi hamnar ändå där vi är nu, det är den här musiken alla i bandet kan identifiera sig med. Ibland kommer någon av oss på att vi ska göra en riktig popdänga, men min röst verkar ta död på den på grund av ett deppfilter jag verkar ha långt ner i halsen.

Om vi kopplar loss er från alla referenser, hur definierar ni ert sound?
Rickard: Jag skulle kunna vara riktigt tråkig och ge standardsvaret "en blandning mellan pop och rock", men jag tycker ärligt talat att vår musik är något annat än den blandningen, kan bara inte sätta fingret vad det skulle vara. Alternativ rock låter ju alltid trevligt, jazz skulle också vara kul att säga men det vore en lögn.

Marcus: Vi försöker först och främst göra bra låtar, soundet får man på köpet när vi lägger ihop våra idéer. Jag tror först och främst att det är Rickards röst som kännetecknar oss.

Jonas: Jag tycker att vi har hittat en stämning och en melodikänsla Som verkligen har blivit vår egen, det blir vi hur vi än vrider på det.

Hur ser ni på den svenska rockscenen, bra eller dålig?
Marcus: De större skivbolagen verkar vara på väg att fatta vad som gäller, mest på grund av flera succéer från små independentbolag. Det ser nog ljust ut för rockmusik i Sverige.

Rickard: Den börjar absolut bli mer intressant, det börjar komma otroligt många bra band, de flesta är osignade. Det verkar nästan som om fantasin försvinner och storhetsvansinnet tar över när band får lite pengar, det roligaste som finns är att se ett nytt band som verkligen brinner för sin musik på ett litet rockhak någonstans.

Hur gör sig Froid som bäst, live eller på skiva?
Rickard: Live utan tvekan, det är en helt annan upplevelse både för oss och för publiken, man förlorar en massa ljud i en inspelning som egentligen inte ska vara där, men det är de som gör det levande. Jag tycker däremot att vi har lyckats ganska bra med livekänslan på ”Streetpet”.

Marcus: Det är lätt hänt att man sitter och putsar lite för mycket i studion och gör allt så fint man kan, men oftast blir det bara präktig skit av allt till slut, så den här gången försökte vi behålla så mycket förstatagningar som möjligt.

Jonas: Skulle vilja komma med ett annat svar men är böjd att hålla med de andra, vi provade ett helt nytt sätt att lägga gitarr denna gång. Det är det instrument som jag tycker är allra svårast att fånga nerven i på CD, men jag tycker nog att det blev riktigt bra till slut.

Lista de fem liveband som skänkt mest inspiration åt Froid.
David Bowie, för att han gjort så många bra och stilbildande låtar.
Depeche Mode, skapar alltid en otrolig stämning och fenomenala Melodislingor.
Radiohead, Thom York är en grym sångare helt enkelt, bra låtar.
Mew, stort, danskt och mycket speciell sång.
Sigur Ros, bland det mäktigaste man kan ta sig an.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2006-10-03
Foto: Skiva Promotion
Hemsida: www.froid.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner