Joyzine.se


Recension - Skiva

Emelie Autumn
Opheliac, 2007
Skivbolag: Trisol
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-11-06
Hemsida: www.emilieautumn.com

Victoriandustrial heter det när Emelie Autumn själv tillåts namnge den genre hon verkar inom. Det är förmodligen ett resultat av att hon är precis lika villrådig inför sin musik som jag.

När Autumn, som tagit sig fram till rampljuset vi turnerande med Courtney Love och en mer än kompanjonmässig affär med Billy Corgan, frigör ”Opheliac” gör hon det nämligen på ett särdeles förvirrat sätt. Att så väl image som musik ska vara utstuderad och udda, så långt är jag med, men hur Autumn tänkt sig att det ska gå ihop är en helt annan historia.

”Opheliac” är ett schizofrent hopkok där rock blandas med synth och där flörtar med klassisk musik är mer regel än undantag. Autumn ömsom sjunger, ömsom gnider sin kära violin och även om hon i grunden inte är någon större sångerska har några av låtarna god potential.

Men det bestående intrycket av skivan är att produktionen är sönderfiltrerad och särdeles odynamisk. Att lägga brusiga filter över både sång och instrument är aldrig en särskilt god idé, speciellt inte i varje låt. Autumns bångstyriga försök att få uppmärksamhet är kul i något eller några spår (Dead is the new alive är till exempel ganska kul), men för att fungera bättre än så krävs en produktion som nyanserar och snyggar till ett i grunden ganska svagt låtmaterial. När verkligheten är det motsatta blir det inte särskilt kul alls.

Att svänga sig med en tjusig beteckning som Victoriandustrial och spöka ut sig i utstuderad identitetskris-utstyrsel är nog tyvärr det enda sättet att lyckas kränga det här.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Emmie, 2008-10-19 19:11:13 (90.225.108.145)

Att inte ens kunna stava hennes namn korrekt ger oss andra en rätt bra insikt på hur stor koll du verkligen har. Oavsett hur man vrider och vänder på det så finns det ju alltid grupper som erkänner, uppskattar och förstår musiken. KOllat igenom texterna ännu?

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner