Joyzine.se


Krönika

Att tvingas vara ett föredöme – jag köper det inte

The Happy Hippo Family

Idag släpper The Happy Hippo Family sin nya sommarsingel Summer Serenade. Men förhandssnacket har knappast kommit att handla om poplåten i sig, utan tragiskt nog blivit en negativ diskussion om det geniala greppet att samtidigt lansera en öl med samma namn.

The Happy Hippo Family är ett kul band som gör kul musik och som nu kommit på den roliga idén att släppa ett lageröl tillsammans med sin singel. Det är ganska logiskt med tanke på den sommar som ligger framför oss. Musik, solsken och gyllengul dryck är ju som bekant ganska intimt förknippat.

Men alla tog visst inte emot det där fullt lika glatt som oss som uppskattar kopplingen. Det som valsat i medierna är snarare en upprördhet över vilka dåliga föredömen bandet är som lanserar alkohol. Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO rasar.

Stopp och belägg säger jag. IOGT-NTO beskyller alltså musiker för att vara dåliga föredömen bara för att de lanserar en öl tillsammans med sin musik. Två företeelser som varit intimt förknippade med varandra sedan forntiden. Varför uppstod det problemet nu?

Överlag tycker jag att just den diskussionen är snudd på bisarr. Ett föredöme är inte något man är, det är något man väljer att vara. Bara för att man syns, vilken man ju får anse att en musiker gör, kan man inte förväntas ta på sig någon roll som ett föredöme om man själv inte vill. Har man en roll i IOGT-NTO, ja då har man ju på något sätt valt en sådan roll (för att ta ett exempel). Har man valt att spela musik har man det inte.

Vill man vara ett föredöme fine, då är det naturligtvis bara att vara det i alla sina aktioner. Men man kan inte förutsätta att någon ska bete sig på ett visst sätt eller begränsa sina handlingar för att uppfostra en yngre generation bara för att man rör sig i den offentliga miljön.

Att argumentera för att andra ska anpassa sina handlingar för att de förväntas vara ett föredöme är stenålder. Man väljer själv vad man vill göra och hur man vill vara lika mycket som de unga själva väljer sina föredömen.

Det enda man bör ifrågasätta och som är lite tråkigt i sammanhanget är att det inte är någon ny produkt utan en befintlig lager som bara etiketterats om till Summer Serenade inför lansering och sommarexcesser. Men det där är naturligtvis en helt annan story.

Att släppa en öl tillsammans med en sommarlåt är bra idé och ett koncept som ligger i tiden. Kan man inte sälja skivor får man sälja något annat och öl är en passande vara så här till sommartid.

”Vi gör det som känns rätt för oss” säger en av bandmedlemmarna till SVT. Det hoppas jag att bandet fortsätter göra.

Man är bara ett föredöme om man själv vill och väljer att vara det.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2013-05-14

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner