Joyzine.se


Recension - Skiva

Headplate
Delicate, 2002
Skivbolag: Gain
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-08-26
Hemsida: www.headplate.com

Med sitt debutalbum ”Bullsized” spände Headplate musklerna ordentligt och visade hur modern metal ska spelas. På uppföljaren ”Delicate” har bandet tagit ett steg bort från det mullrigaste manglet och istället skapat mer nyanserade låtar. I grund och botten är det främst produktionen som skiljer sig. Medan ”Bullsized” hade ett grötigt och riktigt skitigt ljud är nya plattan betydligt mer putsad och på sina ställen är ljudbilden nästan lite väl komprimerad och slickad. Ordet cleant passar utomordentligt väl för att beskriva ljudet på ”Delicate”.

Instrumentalisterna i bandet är kompetenta, de hanterar sina instrument med fantasi och talang. Det går dock inte att komma ifrån att Headplates riktiga trumfkort finns i sångaren Magnus Klavborn. Hans förmåga att växla mellan aggressionsvrål, nedstämda gnällanden och kalasbra rensång imponerar stort på mig. Sånginsatsen räddar de spår på skivan som inte riktigt håller ihop av egen musikaliskkraft. Utan en sångare av den här kalibern hade bandet aldrig kunnat ta det steg de gjort, mot en stil med mer kontraster. Det är just variationen mellan lugnt och hårt, vackert och brutalt som gör ”Delicate” till en riktigt bra skiva.

Tretton melodier är lite i mesta laget och skivan hade tjänat på att kortas av med 2-3 spår. Själv hade jag föredragit att kapa bort de lugnaste låtarna som tenderar till att bli lite väl såsiga. Headplate gör sig som bäst när de manglar. Här finns stolta kompositioner som Breathing, Step Back, Fed Up och Freefall som får mig att njuta. Att döpa en melodi till Nagijala är dessutom vråltufft. ”Delicate” är en bra och någorlunda varierad platta, den når dock inte upp till samma kvalitet som debutalbumet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Headplate
Headplate
Headplate (2000-01-01)
Headplate (2000-12-02)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner