Joyzine.se


Recension - Skiva

Circle
Hollywood, 2009
Skivbolag: Viva Hate
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-02-12
Hemsida: www.circlefinland.com

Just när man tror sig ha fått ett hyfsat grepp om vad finska veteranerna Circle sysslar med gör de en tvär kovändning och börjar undersöka några helt andra musikaliska preferenser. Det går aldrig att slappna av när ”Hollywood” ljuder och även efter långt och idogt lyssnande finns det ständigt nya detaljer att upptäcka i orkesterns musicerande. Det är en solklar styrka.

Sen måste det redan från början invändas att Circle inte är för alla. De må förvisso laborera med melodier som vilket kommersiellt rockband som helst, men det här är betydligt mer svårsmält än så. Finnarna har lyssnat på progressiv rock och post dito, de gillar heavy metal och har nog även knaprat en och annan märklig svamp som fått hela världen att framstå som ett galet Tim Burton-soundtrack. De har så många märkliga infall att det aldrig riktigt går att sätta fingret på vad de sysslar med.

Störst avtryck gör ändå heavy metal-besläktade Sacrifice och drömskt repetitiva Spam Folder. Den senare där samma mantra vevas i bortåt åtta minuter utan att det känns enformigt eller tråkigt. Bara inbjudande och suggestivt på ett väldigt tilltalande sätt.

Som vanligt med den här typen av sinnesutmanande musik blir det dock för mycket av det goda tillslut. Vid några tillfällen tar sig Circle vatten över huvudet och svävar ut i lite väl progfjantiga partier. Men överlag är ”Hollywood” ett verk som lockar till mångdubbla lyssningar. Circle visar att avståndet mellan Pink Floyd och Mono inte är så långt som det låter.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

House of Metal 2014
EXKLUSIVT: Joyzine.se streamar nya plattan med The Sunpilots
Driftwood Company (2012-01-01)
A Perfect Circle (2003-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner